Insändare: Kommentar till artikel ”Sköt ihjäl svanar”

Tåkernbygdens Jaktvårdskrets tar avstånd mot de oseriösa säljjakter som förekommer inom kretsen, och vilka resulterade att två svanar sköts i söndags. Enligt tidningen föll två ned döda. En svan var död medan en svan blev allvarligt skadskjuten och fick avlivas av det vittne som iakttog händelsen.

 

För de jägare som dyrt köper framförallt gåsjakt av de företag som bedriver säljjakter verkar det som det gäller att skjuta så mycket som möjligt. Ibland låter det som fältskjutning på levande mål. Man skjuter på mycket långa håll, vilket ofta resulterar i skadskjutningar. Man kan fundera på hur många skott varje vapen kan laddas med? I Sverige i får man högst ladda ett hagelvapen med tre skott.

Man har heller inte med sig hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel vilket fodras enligt 17:e paragrafen i jaktförordningen. (Enligt både Christer Pettersson på Naturvårdsverket och före detta riksjaktvårdskonsulenten Hans von Essén på Jägarförbundet tolkar att hunden ska finnas på fältet vid jakt, så att den kan iakttaga vad som händer.)

Många gånger sitter dessa jägare i gränsen till grannmarken och skjuter ned fågel på grannens mark.

Vid ett tillfälle gick till och med företrädare för ett av företagen in över gränsen till grannmarken och tog ned uppsatta fågelskrämmor.

Man har skjutit sädgäss när dessa har varit fredade.

Ett antal polisanmälning har under åren gjorts men dessa har hittills avskrivits som ringa jaktbrott och inte lett till något straff.

Jaktvårdskretsen har under ett flertal år informerad jägare och markägare inom kretsen med foldrar om vad som gäller vi har också gått ut med ett PM till de markägare som upplåter mark för säljjakter.
Foldern är finns också översatt till ryska

Jaktvårdskretsen kommer naturligtvis att fortsätta arbetet för att få slut på dessa oseriösa säljjakter.

För Tåkernbygdens Jaktvårdskrets
Jan Engholm, ordförande

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser