Inrikesministern tonar ner farhågorna

Stockholm (JJ) I slutet av förra veckan skickade ett flertal jakt- och skytteorganisationer en skrivelse till inrikesminister Anders Ygeman, där de bad att få klarhet i vilken linje Sverige verkligen har i arbetet med ett nytt europeiskt vapenavtal. I nya dokument framkom nämligen att halvautomatiska gevär med flerskottsmagasin kunde komma att förbjudas. Nu svarar inrikesministern på skrivelsen.

Foto: Bill Nilsson/Regeringskansliet

Enligt Anders Ygeman har inte Sverige ändrat sin linje utan fortsätter arbeta för att jägares och skyttars vardag inte ska förändras i och med en nytt europeiskt vapenavtal.

– Vi befinner oss i en pågående förhandling och att vissa dåliga förslag fortfarande står kvar behöver inte innebära att det blir så i slutändan. Bland annat kommer förslaget att förhandlas mellan ländernas experter tre gånger till innan det når oss på ministernivån, skriver Anders Ygeman och fortsätter.

– Sverige har varit drivande i att få bort orimliga förslag i förhandlingarna. Regeringen kommer även i fortsättningen kraftfullt driva de svenska förslagen, vi har inte vikt ner oss. Sedan hör det till spelets regler att i en förhandling vinner man en del saker och andra inte.

Anders Ygeman svarar de oroliga organisationerna avslutningsvis att han är övertygad om att det går att komma fram till ett avtal Sverige kan vara nöjd med.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser