Annons
Inget stopp i norska vargjakten heller | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan Norge
Inget stopp i norska vargjakten heller
Norge (JJ) WWF i Norge har stämt staten för att få stopp på vargjakten. På fredagen meddelade dock Oslo tingsrätt att det inte blir något stopp i jakten.
Rätten ska avgöra om det är rätt att skjuta 42 vargar. Hittills har 15 stycken skjutits innanför och utanför vargzonen. I väntan på avgörande begärde WWF att jakten skulle stoppas. Så blir det inte. Einar Frogner, styrelseledamot och rovdjursansvarig i Norges Bondelag är glad. – Alla som lever tätt inpå varg vet vilka skador den kan göra. Därför är det viktigt att licensjakten fortsätter, säger Frogner till Nationen.

Slipper betala

Glad är också skogsbolaget Norskogs administrative direktör, Arne Rørå. – Det är bra att jakten nu kan fortsätta och att Stortingets intention om att vargbestånden ska förvaltas kan genomföras i praktiken. Det är ett litet men viktigt sätt att dämpa konfliktnivåen i vargförvaltningen, säger Arne Rørå till Nationen. Huvudregeln i Norge är att WWF i det här läget ska betala full ersättning för de kostnader som norska Klimat- och miljödepartementet haft på grund av stämningen. Men Oslo tingsrätt menar att WWF har ”tillräckligt tungt vägande grunder” för att överklaga. Därför slipper WWF betala.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!