Inget stopp i norska vargjakten heller

Norge (JJ) WWF i Norge har stämt staten för att få stopp på vargjakten. På fredagen meddelade dock Oslo tingsrätt att det inte blir något stopp i jakten.

Rätten ska avgöra om det är rätt att skjuta 42 vargar. Hittills har 15 stycken skjutits innanför och utanför vargzonen.

I väntan på avgörande begärde WWF att jakten skulle stoppas. Så blir det inte.

Einar Frogner, styrelseledamot och rovdjursansvarig i Norges Bondelag är glad.

– Alla som lever tätt inpå varg vet vilka skador den kan göra. Därför är det viktigt att licensjakten fortsätter, säger Frogner till Nationen.

Slipper betala

Glad är också skogsbolaget Norskogs administrative direktör, Arne Rørå.

– Det är bra att jakten nu kan fortsätta och att Stortingets intention om att vargbestånden ska förvaltas kan genomföras i praktiken. Det är ett litet men viktigt sätt att dämpa konfliktnivåen i vargförvaltningen, säger Arne Rørå till Nationen.

Huvudregeln i Norge är att WWF i det här läget ska betala full ersättning för de kostnader som norska Klimat- och miljödepartementet haft på grund av stämningen.

Men Oslo tingsrätt menar att WWF har ”tillräckligt tungt vägande grunder” för att överklaga. Därför slipper WWF betala.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼