Inget stopp i norska vargjakten heller

Norge (JJ) WWF i Norge har stämt staten för att få stopp på vargjakten. På fredagen meddelade dock Oslo tingsrätt att det inte blir något stopp i jakten.

Rätten ska avgöra om det är rätt att skjuta 42 vargar. Hittills har 15 stycken skjutits innanför och utanför vargzonen.

I väntan på avgörande begärde WWF att jakten skulle stoppas. Så blir det inte.

Einar Frogner, styrelseledamot och rovdjursansvarig i Norges Bondelag är glad.

– Alla som lever tätt inpå varg vet vilka skador den kan göra. Därför är det viktigt att licensjakten fortsätter, säger Frogner till Nationen.

Slipper betala

Glad är också skogsbolaget Norskogs administrative direktör, Arne Rørå.

– Det är bra att jakten nu kan fortsätta och att Stortingets intention om att vargbestånden ska förvaltas kan genomföras i praktiken. Det är ett litet men viktigt sätt att dämpa konfliktnivåen i vargförvaltningen, säger Arne Rørå till Nationen.

Huvudregeln i Norge är att WWF i det här läget ska betala full ersättning för de kostnader som norska Klimat- och miljödepartementet haft på grund av stämningen.

Men Oslo tingsrätt menar att WWF har ”tillräckligt tungt vägande grunder” för att överklaga. Därför slipper WWF betala.

AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser