Inget gehör för överklagande – sex lodjur får fällas

Föreningen Nordulv överklagade men Förvaltningsrätten ger länsstyrelsen rätt: Sex lodjur får skjutas i skyddsjakt i Västerbotten.

Lodjuren som skjuts måste spåras en kilometer innan de får skjutas. Foto: Gettyimages

Sameradion rapporterar att en sambey i Vilhelmina fick klartecken för skyddsjakt på sex lodjur vid Blaikenfjället. Föreningen Nordulv överklagade men länsstyrelsen och samebyn får klartecken till jakten av Förvaltningsrätten.

– Samebyn har allvarliga skador och det finns ingen annan lämplig lösning på problematiken, säger Linda Backlund, handläggare på länsstyrelsen i Västerbotten, till Sameradion.

Jakten får startas den 13 november och pågå till den 15 december. Genomförandet är villkorat: Djur som det inleds jakt på måste först spåras minst en kilometer, för att säkerställa att inga honor med ungar blir skjutna.

Motorfordon får inte användas i jakten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser