Inget gehör för överklagande – sex lodjur får fällas

Föreningen Nordulv överklagade men Förvaltningsrätten ger länsstyrelsen rätt: Sex lodjur får skjutas i skyddsjakt i Västerbotten.

Lodjuren som skjuts måste spåras en kilometer innan de får skjutas. Foto: Gettyimages

Sameradion rapporterar att en sambey i Vilhelmina fick klartecken för skyddsjakt på sex lodjur vid Blaikenfjället. Föreningen Nordulv överklagade men länsstyrelsen och samebyn får klartecken till jakten av Förvaltningsrätten.

– Samebyn har allvarliga skador och det finns ingen annan lämplig lösning på problematiken, säger Linda Backlund, handläggare på länsstyrelsen i Västerbotten, till Sameradion.

Jakten får startas den 13 november och pågå till den 15 december. Genomförandet är villkorat: Djur som det inleds jakt på måste först spåras minst en kilometer, för att säkerställa att inga honor med ungar blir skjutna.

Motorfordon får inte användas i jakten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼