Inget gehör för jägarförslag om björnjakt

Norrbotten (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten får inget gehör hos länsstyrelsen på förslagen om björnjakten.

Björnen är strikt skyddad enligt länsstyrelsens utgångspunkt. Foto: Gettyimages

Jägareförbundets företrädare är rädda att fjolårets scenario med inställd licensjakt, på grund av stor skyddsjakt, ska bli verklighet.

Förbundet varnar för att länet dräneras på kompetens i björnjakt och vill att tilldelningen i höstens jakt blir minst 50 björnar.

Dessutom föreslås länet bli indelat i tre zoner, ovan och nedan fjällmarkerna och Tornedalen som en egen zon.

Skott i foten?

Norrbottens Media rapporterar att Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, anser att Jägareförbundet skjuter sig i foten.

Licensjakt sänker björnstammen och ger ännu mindre utrymme för licensjakter och skyddsjakter, anser Danell.

Frågan om björnjaktskompetens i länet påverkar inte länsstyrelsens ställningstagande.

– Det är ingen grund till att bevilja licensjakt i alla fall. Man kommer baklänges in i diskussionen när man börjar från punkten att björnen är ett jaktbart vilt. Björnen är en strikt skyddad art och allt dödande är ett undantag, säger Anna Danell till Norrländska Socialdemokraten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser