Ingen utökad skyddsjakt på björn

Stockholm (JJ) Till nästa års björnjakt planerar Naturvårdsverket en stor översyn av tilldelningen mellan de olika länen. Det ska ske i samarbete med björnforskarna, länsstyrelserna, jägarorganisationerna och andra berörda.

   – Tilldelningen har ökat kraftigt på senare år och vi måste gemensamt analysera effekterna. Årets beslut innebär att björnstammen minskar totalt sett. Det behövs en analys vilka effekter den ökade jakten får för stammen på sikt, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten.

 I avvaktan på den översynen avslår Naturvårdsverket ansökan om ytterligare utökad skyddsjakt i Dalarna och Gävleborg.

 Ingen ny kunskap
– Kunskapen om björnstammens storlek har inte ändrats sedan i juni när vi beslöt om tilldelningen för årets jakt. Därför ser vi inga skäl att öka tilldelningen generellt i de två länen. Om det uppstår problem med enskilda björnar så kan länsstyrelsen besluta om skyddsjakt på dem, säger Robert Franzén, handläggare på Viltförvaltningsenheten. 

Och blir det problem med fler än en björn, så fattar Naturvårdsverket skyddsjaktsbeslut. 

Ansökan om utökad skyddsjakt har inkommit från Jägareförbundet i Gävleborg (plus 5 björnar i Gävleborg), i Dalarna (plus 15 björnar i Dalarna) samt från Jägarnas Riksförbund (plus 15 björnar i Dalarna. De uppger att björnstammen och skadorna av björn ökat.

 Björnarna svår att inventera
Björnar är svåra att inventera, eftersom de ligger i ide när bästa spårsnön finns. Inventeringen utgår istället från insamling av spillning som DNA-analyseras, samt jägarobservationer vid älgjakten. Tillsammans ger de uppgifterna en bra bild av björnstammen nedanför fjällen.

 – Spillningsinventering är arbetskrävande och det är dyrt att analysera proven. Nu har alla län utom Norrbotten räknat sina björnar med hjälp av DNA. Det skulle vara bra att få till en rullande inventering över landet, där varje län inventeras vart 5-10 år, säger Susanna Löfgren.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser