Ingen skyddsjakt – trots tre vargattacker

Järna (JJ) Tre gånger har vargparet i Sjundareviret attackerat och dödat ett femtiotal får i södra delen av länet. Men enligt länsstyrelsen i Stockholm är skyddsjakt inte aktuellt.

Efter den första attacken har vargparet gett sig på får ytterligare två gånger. Totalt har femtio djur dödats eller avlivats men enligt länsstyrelsen är inte skyddsjakt aktuellt.

I Stockholms län finns ytterligare en varg, på Adelsö i Ekerö kommun. Även den attackerade tre får kring midsommar, skriver Dagens Nyheter.

– Det är väldigt olyckligt när varg attackerar tamdjur men det är inte aktuellt med skyddsjakt. Först måste ägarna vidta de åtgärder som krävs för att skydda fåren, säger Jakob Broander, besiktningsman på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen tar dagligen emot observationer av vargparet i Sjundareviret mellan Järna, Gnesta och Nykvarn. I våras kom de första tecknen på valpar.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser