Ingen skyddsjakt på vargarna i Norrsjöreviret

Dalarna (JJ) Vargarna i Norrsjöreviret har dödat en ko och en jakthund – och skadat en jakthund. Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt.

Norrsjöreviret sträcker sig över kommunernaL Ludvika, Gagnef, Vansbro- Foto: Gettyimages

Dalarnas Tidningar skriver att en ko på lösdrift hittades död den 26 augusti 2017. Länsstyrelsens besiktningsman bedömde att kon dödats av varg.

Den 20 december 2017 dödades en jakthund och i september 2018 skadades en annan jakthund.

Motiveringen

Länsstyrelsen har fått in en skyddsjaktsansökan som de avvisar med motiveringen att vargarna i Norrsjöreviret inte kan anses vara mer skadebenägna än andra vargar.

Länsstyrelsen punktar också upp vilka kriterier som måste vara uppfyllda innan det blir skyddsjakt:

”Minst tre angrepp under en tolvmånadersperiod i revir med revirmarkerande par eller en ensam varg.  Minst fyra angrepp under en tolvmånadersperiod i revir med familjegrupp.”

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼