Ingen skyddsjakt på varg i Ockelbo

Ockelbo(JJ) Det blir ingen skyddsjakt på varg i Ockelbo. Naturvårdsverket och länsstyrelsen bedömer att det inte finns några påtagliga risker för allmänheten på grund av vargarnas närvaro.

Både Naturvårdsverket och länsstyrelsen har gjort bedömningen att vargarnas närvaro inte medför påtagliga risker för allmänheten. Samma bedömning gör Viltskadecenter.
 
Det är Ockelbo kommun som ansökt om skyddsjakt på två vargar. Kommunen framhåller att vargarna oroat invånarna och setts flera gånger runt Ockelbo. Dessutom menar kommunen att det är en fråga om säkerhet.

Enligt myndigheterna verkar vargarna ibland ha varit oskygga, men man pekar på att de inte varit aggressiva eller haft ett avvikande beteende.
– Vi förstår att vargarnas närvaro kan skapa oro. Men i det här fallet gör både Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Viltskadecenter samma bedömning att ett oskyggt beteende inte behöver medföra risker som motiverar skyddsjakt, säger Göte Hamplin, jakthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser