Ingen skyddsjakt på skadad Smålandsvarg

Jönköping (JJ) Den varg som under vintern observerats i Småland och som haltat har nu filmats på en rävåtel. Ena baktassen är så pass skadad att vargen över huvud taget inte stödjer på benet. Trots detta vill Länsstyrelsen inte att den ska skyddsjagas.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har, med anledning av en film där vargen haltandes besöker en rävåtel, tagit ställning i frågan om vad som bör ske med vargen. På sin hemsida skriver Länsstyrelsen att skyddsjakt på vargen inte är aktuellt.

Enligt Viltskadecenter som Länsstyrelsen varit i kontakt med, finns det inget som säger att skadade vargar skulle vara mer benägna att angripa tamdjur. Därför ser Länsstyrelsen i dagsläget inte några skäl till att ta initiativ till skyddsjakt.

Länsstyrelsen menar vidare att avlivningen av den skadade vargen kan ske med stöd av jaktförordningen, paragraf 40b. Avlivningen ska då anmälas till Polisen som bedömer om avlivningen skett i enlighet med paragrafen.

I nuläget avvaktar Länsstyrelsen utvecklingen men försöker ha koll på vargen både med hjälp av allmänhetens rapporter men också med hjälp av egna övervakningskameror.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser