Ingen rättslig påföljd för överskjutningar

Ljusdal (JJ) Erik Söderlund från Tallåsen var en av de jägare som bidrog till överskjutningen av björn i Gävleborgs län i söndags. Det lär dock inte bli någon rättslig påföljd. Han och de andra jägarna agerade enligt Länsstyrelsens regler. Däremot får de inte behålla de fällda björnarna.

Björnjaktens uppstart i Gävleborgs län var effektiv. På bara fyra dagar fälldes hela kvoten. Dessutom sköts tre björnar utöver de som tilldelats eftersom rapporteringssystemet medger ett släp på en timme. De tre sista björnarna sköts alla tidigt på söndagsmorgonen och skyttar och jaktledare agerande på det sätt Länsstyrelsen föreskriver.

Hans-Olof Sundström har ansvar för ärenden som berör jakt och rovdjur hos Polisen i Gävelborgs län. Han förklarar situationen för Ljusdalsposten.

– Licensen gäller ett visst antal björnar och de björnar som skjuts över anmäls till polisen och hanteras som statens vilt. Vi skriver en anmälan och hör hur det har gått till, men de hörs inte som misstänkta utan bara för att få en kort redogörelse. Det måste känna kymigt för de här stackars jägarna. Det är inte roligt om det är första björnen de skjuter, att polisen kommer till platsen och den bara försvinner, säger han Ljusdalsposten.

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser