Ingen nåd för vargskytt

Regeringen har just avslagit Stig Engdahls nådeansökan. Den första mars ska han börja att avtjäna sitt straff på sex månder sedan han skjutit en varg intill sin fårhage.

Massiva protester mot fängelsedomen har gjorts från ett flertal organisationer och privatpersoner, samt flera politiker. Men det hjälpte inte när regeringens nådeenhet idag avslog Endahls nådeansökan.
Enligt regeringens åsikt fanns det ingen anledning att göra avsteg från hovrättens dom.
Engdahl sköt vargen 130 meter från sin fårhage i maj 2003. Vargen var enligt lantbrukaren på väg mot hans får och hade tidigare rivit ihjäl ett tiotal av dem.
Tingsrätten friade mannen, medan hovrätten ansåg att han var skyldig och dömde ut fängelsestraffet för grovt jaktbrott. Högsta domstolen beviljade inte prövningstillstånd.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser