Ingen mer konstgrytträning i Norge – ny viltföreskrift har trätt i kraft

Att träna grythundar på räv i konstgryt har tidigare varit lagligt i Norge. De senaste åren har ingen träning skett på grund av ett osäkert lagrum, men nu ger Miljødirektoratets nya viltföreskrifter svart på vitt. Det är från och med den första april förbjudet att ha vilda djur i fångenskap för hundträning.

Ingen mer konstgrytträning i Norge. Arkivfoto: Per Jonson

Rent praktiskt har det varit förbjudet att grytträna hundar på räv i Norge en tid men reglerna har inte varit tydliga och djurrättsorganisationer har efterlyst ett klart regelverk.

De senaste åren har grytträning debatterats och förslag om möjligheten varit ute på remiss. Jakthundsklubbar har varit positiva medan Mattillsynet och djurrättsorganisationer har varit kritiska.

Konstgrytträning på räv har enligt NRK funnits på åtta olika platser i Norge.

Grytjägare besvikna

Enligt Lena Kjempengren, ordförande för grytkommmittén i norsk terrier klubb har det inte försiggått någon konstgrytträning på räv det senaste året eftersom klubben avvaktat beslut från myndigheterna. Hon är inte nöjd över de nya föreskrifterna.

– Detta är dålig nyhet för oss. De som fattat beslutet har valt att lyssna på människor som inte varit och sett hur grytträningen fungerar. Det är svårt att ge hundar erfarenhet och ta reda vilka individer som är lämpliga för aveln utan att träna i konstgryt, säger Lena Kjempengren till NRK.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼