Ingen mer flytt av Junselevargen

Stockholm (JJ) Den 31 maj tar Naturvårdsverkets regeringsuppdrag slut. Och idag uppger verket att man inte har några planer för Junselevargen.

– Vårt regeringsuppdrag tar slut den 31 maj. Vi har inga planer alls för vargen längre, säger Ruona Burman, viltsamordnare vid Naturvårdsverket, till tidningen Allehanda på nätet.

Junseletiken har flyttats fyra gånger, senast i mars, men har varje gång återvänt norrut till renskötselområden. Den 31 maj ska Naturvårdsverket regeringsuppdrag – att bevara den genetiskt viktiga vargtiken och att överlägga med samebyarna – redovisas till miljödepartementet. Vad som därefter händer är oklart.Naturvårdsverket har också ansökt om att få bedriva skyddsjakt på den omdiskuterade tiken. Skyddsjaktsbesluten har överklagats och nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten.

– Även om de skulle tillåta skyddsjakt när målet avgörs så kommer vi inte att inleda någon jakt nu. Normalt bedrivs bara vargjakt på vintern, säger Ruona Burman till tidningen.

Kostnaderna för vargtiken bedöms ligga runt 4 miljoner kronor hittills.   

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser