Ingen licensjakt på lodjur i Jämtland

Länsstyrelsen kommer inte att fatta något beslut om licensjakt efter lodjur i Jämtland under 2014. Anledning är att antalet föryngringar är för litet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Under årets inventering – som pågår fram till och med den 28 februari – har man hittills hittat 20 föryngringar som berör länet. En föryngring delas med Norge och en med Västernorrland.    

Resultatet för närvarande är alltså 19 föryngringar. Baserat på tidigare års inventering bedömer Länsstyrelsen att det kan tillkomma en eller två föryngringar.   

Länets miniminivå av lodjur är minst 19 föryngringar.   Förvaltningsmålet är satt till 24 föryngringar av Viltförvaltningsdelegationen men med ett intervall på 20–29 föryngringar.   

Med hänsyn till storleken på länets lodjurspopulation i relation till miniminivån – och i samråd med länets viltförvaltningsdelegation – kommer Länsstyrelsen inte att fatta något beslut om licensjakt efter lodjur inom Jämtlands län.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser