Ingen koppling mellan sockerbetor och älgdöd?

Lund (JJ) Jägaren Jörgen Johansson misstänker att älgdöden i södra Sverige orsakas av att älgarna äter för mycket sockerbetor. Han får dock intet medhåll av forskare på statens veterinärmedicinska anstalt.

– Jag tror älgarna dör av vätskebrist. De blir uttorkade och sen orkar de inte äta mer och då dör de till slut, säger jägaren Jörgen Johansson.

Jörgen Johansson menar att vätskebristen som leder till döden, beror på att älgarna äter av dom stora mängderna sockerbetor som läggs ut i markerna för att locka vildsvin i jakten. Betorna som inte alls lämpar sig för tarmsystemet ger älgarna diarré som leder till så stora vätskeförluster att djuren till sist inte klarar sig.

Jonas Malmsten som forskar på älgen vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala är inte övertygad om att sockerbetor skulle ligga bakom älgdöden.

– Vi på SVA och även internationellt, kan inte hitta någon koppling mellan sockerbetsutfodring och älgarnas välbefinnande eller icke välbefinnande, säger han till SVT Sydnytt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser