Ingen koppling mellan sockerbetor och älgdöd?

Lund (JJ) Jägaren Jörgen Johansson misstänker att älgdöden i södra Sverige orsakas av att älgarna äter för mycket sockerbetor. Han får dock intet medhåll av forskare på statens veterinärmedicinska anstalt.

– Jag tror älgarna dör av vätskebrist. De blir uttorkade och sen orkar de inte äta mer och då dör de till slut, säger jägaren Jörgen Johansson.

Jörgen Johansson menar att vätskebristen som leder till döden, beror på att älgarna äter av dom stora mängderna sockerbetor som läggs ut i markerna för att locka vildsvin i jakten. Betorna som inte alls lämpar sig för tarmsystemet ger älgarna diarré som leder till så stora vätskeförluster att djuren till sist inte klarar sig.

Jonas Malmsten som forskar på älgen vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala är inte övertygad om att sockerbetor skulle ligga bakom älgdöden.

– Vi på SVA och även internationellt, kan inte hitta någon koppling mellan sockerbetsutfodring och älgarnas välbefinnande eller icke välbefinnande, säger han till SVT Sydnytt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nya regler förbereder för licensjakt på järv

Inom några år kan det vara dags för licensjakt på järv. Naturvårdsverket presenterade på fredagen förslag på nya föreskrifter för rovdjur och där öppnas för möjligheten att länsstyrelserna ska fatta beslut om licensjakt på järv.
ANNONS ▼

Annonser