Ingen förhoppning om vargjakt på Kroppefjäll

Kungsbacka (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Västra Götalands län beslutade med rösterna sex mot tre för att licensjakt på Kroppefjällsreviret ska kunna ske i vinter. Göte Johansson, Svenska Jägareförbundets representant tror dock att delegationens beslut kommer köras över.

Det blir med största säkerhet ingen licensjakt på varg i Dalsland trots att viltförvaltningsdelegationen anser att Kroppefjällsreviret bör tas bort. Arkivfoto: Per Jonson
Redan innan Viltförvaltningsdelegationens möte hade Samrådet för mellersta rovdjursområdet presenterat ett beslut om att jakt på varg inte ska ske i Västra Götalands län.

– Vi från Jägareförbundet hade lämnat in en ansökan om jakt men blev upplysta om att det inte går. Däremot kunde man begära jakt så under viltförvaltningsdelegationens möte togs frågan upp för omröstning och utslaget blev sex mot tre för jakt på Kroppefjällsreviret, säger Göte Johansson.

Men detta utslag kommer enligt Göte Johansson högst osannolikt ha någon praktisk betydelse. En av de som röstade mot jakt på Kroppefjällsvargarna var nämligen landshövdingen i länet.

– Viltförvaltningsdelegationen får besluta i övergripande frågor men inte i detaljer så det lär inte bli någon jakt, säger Göte Johansson.

Kroppefjällsvargarna har valpar, något som redan tidigare hindrat Länsstyrelsen från att bevilja skyddsjakt i samband med angrepp på tamboskap.

– Ser man på det totala antalet vargar som kan upplåtas till jakt är cirka hälften upplåtna till skyddsjaktsåtgärder. Det är en relativt hög siffra eftersom Länsstyrelsen här i Västra Götaland inte tillåter skyddsjakt trots uppenbar skada.

Enligt Göte Johansson är det som nu sker från Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets sida ren obstruktion av fattade riksdagsbeslut.

– Jag kan inte se deras agerande på något annat sätt. Skyddsjakten skulle bli enklare men den har snarare blivit svårare att genomföra. Vi har tagit två steg bakåt i vargförvaltningen, säger han.

Ronny Johansson, viltansvarig för LRF Väst och representant i Viltförvaltningsdelegationen röstade också för ett uttag av varg i Kroppefjäll.

– Vi i LRF har ju velat ha skyddsjakt på de vargarna hela hösten. Nu gjorde delegationen en tydlig viljeyttring att vi inte är nöjda med Länsstyrelsens arbete.

Enligt Ronny Johansson är situationen beklämmande.

– Först säger man att det inte går att ha licensjakt för att det inte finns någon bekräftad föryngring i länet. Sedan kan inte skyddsjakt tillåtas eftersom det finns en föryngring på Kroppefjäll och valparna riskerar att bli föräldrar lösa.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser