Ingen ersättning för vargskrämda och drunknade kor

Hedemora (JJ) Tre kor drunknade när de skrämdes ner i en å av en varg som var inne i hagen, men någon ersättning för djuren betalas inte ut. Anmälan till länsstyrelsen kom inte in i tid och djuren besiktigades aldrig.

Det var i februari som en varg tog sig in i hagen till en nötbesättning utanför Hedemora. Tre nötkreatur skrämdes och flydde ut i en å. Som en följd drunknade djuren.

Någon anmälan skedde dock inte direkt till länsstyrelsen som därför inte kunde genomföra någon besiktning. Först i april tog myndigheten emot en ansökan om ersättning för djuren.

En besiktningsman på Länsstyrelsen berättar för Jaktjournalen att han varit på gården vid senare tillfällen under vårvintern och konstaterat att varg befunnit sig i hagen vid upprepade tillfällen. Han säger också att om bara en anmälan kommit in hade han kunnat genomföra en besiktning samma dag.

 

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser