Ingen enighet om rovdjurspolitiken i Norge

OSLO (JJ) Under stora delen av våren har Stortinget i Norge diskuterat rovdjurspolitiken. Målet har varit en bred politiskt överenskommelse om utbredning, avskjutning och bestånd. Sent i natt bröt dock förhandlingarna samman. Det innebär att Stortingets beslut från 2004 fortsätter att gälla.

NRK rapporterade sent i natt att önskemålet om ett gemensamt blocköverskridande beslut angående rovdjurspolitiken helt kraschat.

En av punkterna som man haft uppe för diskussion, och som många politiker i Norge önskat, är att nå gränsöverskridande gemensamma riktlinjer med Sverige.  

I ett försök att under tisdagen samla både regeringen och oppositionen om den norska rovdjursförvaltningen, nådde debatten vägs ände. 

Fremskrittspartiet (FrP), Höyre (H) och Senterpartiet (SP) anser att makten över rovdjursförvaltningen bör förflyttas till en mer lokal nivå. De vill också att rovdjursbestånden minskar. 

Sosialistisk Venstreparti (SV) och Venstre (V) hävdar dock att dagens bestånd befinner sig på en miniminivå. 

Kvar fanns Arbeiiderpartiet (Ap) som sent i natt valde att gå på SV- och Venstres linje. Det innebar att förhandlingarna bröt samman.  

”Veldig veldig synd”, kommenterade en besviken förhandlingsledare Eirin Sund (Ap) för NRK sent i går.  

Vad som nu händer är osäkert, men de riktlinjer som togs beslut om 2004 fortsätter att gälla tillsvidare. 

JJ fortsätter bevaka.  

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser