Inga sälar skjutna

Umeå (JJ) Säljakten i Västerbotten har ännu inte resulterat i någon fälld säl. Jakten har pågått en månad och fortsätter fram till den sista december.

En av anledningarna till att det ännu inte fällts någon säl torde bero på att havsisarna rev redan dagarna innan premiären den 16 april. Under dygnen som följde karatkäriserades av dominerande västvindar och isen med sälarna drev över till finska kusten.
Nytt för i år är att yrkesfiskare kan ansöka om jakttillstånd från bår. Ännu har ingen fiskare i Västerbotten ansökt om att få jaga från båt.
Totalt får 20 sälar skjutas i Västerbotten. Gråsälarna orsakar varje år skador på yrkesfisket för cirka 55 miljoner kronor och stammen uppskattas idag till cirka 24 000 individer.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser