Inga-Lena sköt en storoxe på första älgjakten

Västerbotten (JJ) De flesta får förgäves drömma ett helt liv om att skjuta en storoxe. För 30-åriga Inga-Lena Nordström tog det en jaktdag och några timmar.

Två tjurar kom ur buskaget framför Inga-Lena Nordström. Den ena var en fem-sex taggare. Den andra sköt Inga-Lena. Bild: Privat och Hitta.se

Hon tog jägarexamen 2003 och började jaga småvilt 2008. I år fick hon en plats i Rusele viltvårdsområde.

– Det var ren tur. Jag skulle egentligen ha ett annat pass, men jaktledaren tyckte att det var svårt att förklara vägen, så jag fick ta hans pass, berättar Inga-Lena.

Det var andra jaktdagen och de första timmarna på passet förflöt lugnt och stilla. Det var jakt på andra håll på markerna, men vid Inga-Lena syntes inga älgar.

Började röra sig i buskaget

– Plötsligt såg jag att det började röra sig i buskaget framför mig. Det var två tjurar. De hade ingen brådska, och inte jag heller, så jag tittade nog på dem i fem minuter innan jag kunde skjuta.

Hon fällde den största oxen och den visade sig ha en majestätisk hjornkrona.

– Det är en udda 20-taggare säger dom i laget, dom som kan sådant där. Nu har man satt ribban högt för framtiden. Eller också är det nu man bara kan chilla, säger Inga-Lena och skrattar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser