Inga-Lena sköt en storoxe på första älgjakten

Västerbotten (JJ) De flesta får förgäves drömma ett helt liv om att skjuta en storoxe. För 30-åriga Inga-Lena Nordström tog det en jaktdag och några timmar.

Två tjurar kom ur buskaget framför Inga-Lena Nordström. Den ena var en fem-sex taggare. Den andra sköt Inga-Lena. Bild: Privat och Hitta.se

Hon tog jägarexamen 2003 och började jaga småvilt 2008. I år fick hon en plats i Rusele viltvårdsområde.

– Det var ren tur. Jag skulle egentligen ha ett annat pass, men jaktledaren tyckte att det var svårt att förklara vägen, så jag fick ta hans pass, berättar Inga-Lena.

Det var andra jaktdagen och de första timmarna på passet förflöt lugnt och stilla. Det var jakt på andra håll på markerna, men vid Inga-Lena syntes inga älgar.

Började röra sig i buskaget

– Plötsligt såg jag att det började röra sig i buskaget framför mig. Det var två tjurar. De hade ingen brådska, och inte jag heller, så jag tittade nog på dem i fem minuter innan jag kunde skjuta.

Hon fällde den största oxen och den visade sig ha en majestätisk hjornkrona.

– Det är en udda 20-taggare säger dom i laget, dom som kan sådant där. Nu har man satt ribban högt för framtiden. Eller också är det nu man bara kan chilla, säger Inga-Lena och skrattar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser