Inflation i jaktmässor

Har du också problem att bestämma för dig vilken mässa du ska besöka? Arkivfoto: Per Jonson

Det årliga jaktmässbesöket brukar vara en höjdpunkt. Som regel hålls ju mässorna under den tid på året då jakten går på halvfart. Okej att jag eventuellt tar en sittning på grisåteln och kanske jagar lite mink, men i huvudsak är det konditionsträning av hundar och längtan till höstens premiärer som tar en igenom sommarhalvåret.

De senaste åren har dock det årliga jaktmässbesöket gett upphov till en del huvudbry. Det är inte längre solklart vart man ska ta vägen. Överallt ploppar det upp mässor och redan etablerade mässor expanderar och skapar systermässor på nya platser. Inte nog med det. Flera jaktmässor förläggs till samma helger, ibland bara några mil ifrån varandra.

Konkurrens är naturligtvis bra, men vi har trots allt bara ett faktiskt antal företag och jaktgrossister som förväntas finnas på plats och visa upp nyheter.

Lägg dessutom till att vi är cirka 300 000 jägare i Sverige, varav en god del inte ens besöker en jaktmässa och kanske bara sitter på älgpasset en eller två dagar på hösten.

Kan det fortsätta så här?

Hade jag varit vapenhandlare eller utrustningsproducent hade jag fått huvudvärk. Och det framkommer också att situationen är ansträngd när man pratar med utställare. De vill naturligtvis visa upp sig och sälja, men i takt med att mässorna blir fler ökar både kostnader och arbetskraftsresurser. Det tar helt enkelt på krafterna att synas överallt.

Sedan är naturligtvis frågan vilken nytta alla mässorna gör. Innehållet är ju slående likt vartannat. För att markera sig borde rimligtvis mässorna skapa sin egen särprägel, inte kopiera varandras innehåll.

Inom musikfestivallivet, som man kan jämföra med, har man sett en liknande utveckling. Från att ha varit ett fåtal musikfestivaler runt om i landet ökade antalet lavinartat under ett par år vilket i sin tur fick flera av festivalerna att gå i konkurs. Stora musikjättar som Live Nation la beslag på artister och utrymmet för mindre aktörer minskade. Men publiken följde inte nödvändigtvis efter de stora nya musikfestivalerna, även gamla inarbetade festivaler försvann.

Mer nischade mässor

Ett möjligt framtidsscenario är att vi inom jaktsegmentet kommer se en uppdelning på mässorna framöver. Dels kommer vi att ha de stora konsumentmässorna där ny utrustning visas upp och där man förutom att klämma på drömbössan också har möjlighet att provskjuta och göra affär direkt.

Dels kommer vi att ha de rent intresseorienterade mässorna, eller snarare mötesplatserna. Där kommer aktiviteterna att stå i fokus. Kanske blir det mässor med tydliga avgränsningar baserade på jaktformer. Tänk en vildsvinsmässa med spännande workshops, massa matnyttig kunskapsförmedling och tips, hund- och skytteträning. Eller varför inte en fågeljaktsmässa, där fjälljaktens framtid debatteras, valpar och unghundar tränas och tips och råd på fågelutsättning ges. Där rasklubbar för stående hundar, stöthundar och apportörer samtalar om jakten och visar upp sina hundar i än större utsträckning än i dag.

Dessa mässor kommer inte att drivas av vinstintresse utan i stället av engagemang på gräsrotsnivå från lokalklubbar och jaktliga kollektiv.

Tillbaka till ritbordet

Vi som går på dagens mässor, men också utställarna, känner frustration över förväntningarna på nyheter. Vad ska bli årets snackis? Problemet är bara att vi redan kommit så långt i vapenutveckling och kringprodukter att det är svårt att år för år uppfinna något helt nytt. I stället blir årets nyhet en ny färg på en gevärskolv eller jaktradio, ett nytt mönster på kamouflagejackan. Och det är något jag tror kommer att lägga sordin över intresset framöver, trots att jägarna i dag är en köpstark grupp. Förväntningarna matchar inte verkligheten.

I stället för att låta jaktmässors största drivkraft vara att dra in pengar skulle de stora mässorna dra i handbromsen på eget initiativ. Man borde sätta sig ner tillsammans och diskutera vad jägarna faktiskt vill ha ut av en jaktmässa. Kanske konsumentmässorna skulle gå av stapeln mer sällan och i stället kompletteras upp med mindre mer nischade events där fokus lades på exempelvis enskilda jaktformer, proppfyllda av expertis, för expertis och kunskap det finns det gott om runt om i Sverige.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser