Infekterad strid i Sametinget om varg i renskötselområdet

Vargfrågan har blossat upp till en infekterad konflikt i Sametinget, som pågår just nu i Tärnaby. Jakt- och fiskesamerna kräver att ordförandena i Sametinget och rennäringsnämnden avgår.

Håkan Jonsson är ordförande i Jakt- och fiskesamerna och tycker att Sametinget inte agerat tillräckligt i vargfrågan. Här fotograferad framför det pågående Sametinget i Tärnaby.

Det är Naturvårdsverkets beslut att tillåta vargrevir med valpar i renskötselområdet, vilket Jaktjournalen rapporterat om här, som fått det att hetta till på Sametinget.

– Man har inte varit nog aktiva för att se till att vi inte får varg i renskötselområdet. Det räcker inte att reagera på förslaget i efterhand – man skulle ha fört en proaktiv dialog med Naturvårdsverket, säger Håkan Jonsson, ordförande i Jakt- och fiskesamerna, till Jaktjournalen.

Under förmiddagen lämnade partiet in en skrivelse med en misstroendeförklaring riktad mot Sametingets ordförande Per-Olof Nutti och rennäringsnämndens ordförande, Marita Stinnerbom.

– 15 av 31 ledamöter i Sametinget stödjer kravet på deras avgång. Det är våra 9 ledamöter plus några politiska vildar och företrädare för andra samiska partier. Hur det går avgörs i eftermiddag när det blir omröstning, säger Håkan Jonsson.

Sympatiserar med rennäringen

På vargvärnarsidan framhålls att samer inte är någon enhetlig grupp och att jakt- och fiskesamer inte har någon konflikt med vargen. Varför har ni reagerat så hårt på beslutet om vargrevir i renskötselområdet?

– Det är riktigt att vi inte har renar och berörs på det sättet. Men vi sympatiserar naturligtvis med rennäringen, svarar Håkan Jonsson.

Jakt- och fiskesamerna bildades eftersom många icke renskötande samer känner sig diskriminerade. Bland annat vill man ha tillbaka jakt- och fiskerätten.

Partiet är det största inom Sametinget. Håkan Jonsson satt som ordförande i Sametinget mellan 2013 och 2017.

– Då hade vi heller inga beslut om att varg skulle finnas i renskötselområdet, säger Håkan Jonsson.

Jaktjournalen har inte lyckats nå Per-Olof Nutti och Marita Stinnerbom för en kommentar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser