Illegal vargjakt i Pajala

Pajala (JJ) Vargen som befunnit sig i trakterna av Pajala i Tornedalen är skjuten. Enligt länsstyrelsens naturbevakare har den illegala vargjakten bedrivits från flera skotrar.

I mitten av förra veckan upptäcktes spår efter en varg norr om Pajala. Misstankar fanns att det var samma varg som under julen rev ett stort antal renar i området. Länsstyrelsen fick tillstånd att förse vargen med en radiosändare, men det visade sig att man var för sent ute. Vargen var redan skjuten.
När naturbevakarna skulle spåra vargen hittade man ett stort antal skoterspår i området. Man påträffade även en person som illegalt transporterade ett klass 1 vapen på skotern. Naturbevakarna beslagtog en vital del av vapnet och mannen är polisanmäld. Med hjälp av helikopter kunde vargen spåras till den plats där den skjutits där man även hittade blodspår.
Tydliga spår visade att vargen blivit förföljd under flera mil.
Länsstyrelsen har polisanmält den illegala vargjakten.
Norrbottens landshövding har reagerat starkt på händelsen och menar att bilden av Norrbotten smutsas ned av det som skett.
– Det är skrämmande att rovdjurshatet sitter så djupt hos vissa personer, säger landshövdingen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser