Illegal vargjakt antas ha ökat – hör Libergs analys

Kungsbacka (JJ) Den illegala jakten på varg har ökat, enligt vargforskare Olof Liberg. – Det största problemet för acceptansen, som jag kan tänka mig, är bristen på en övre gräns på vargstammen, säger Liberg i Jaktjournalens webbradio.

Vargforskare Olof Liberg förklarar hur forskarna kommit fram till att den illegala jakten på varg ökar. Foto: Privat och Gettyimages

År 2011 uppskattade forskarna den illegala jakten till 12-13 procent av vargstammen. Fram till 2015 ökade siffran till mellan 15 och 18 procent.

Uppgifterna offentliggörs i ett nyhetsbrev från Naturvårdsverket och Olof Liberg är en av dem som varit med och räknat fram siffrorna.

 

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼