Idbäcks­avans Turbo

Sjuårige gråhunden Idbäcks­avans Turbo har under sin karriär hållit sig i toppskiktet av Norrbottens älghundselit och lyckades förra året med bedriften att vinna SM-uttagningen i stenhård konkurrens. Bland 80 anmälda hundar i Norrbotten gick Turbo till final som han vann och erövrade den åtråvärda biljetten till Älghund SM 2013.

Turbo är fokuserad.

Turbos ägare Jonas Olofsson, Över­­kalix, började sin jaktliga karriär tillsammans med sin morfar Enar Stoltz som var en hängiven älg- och harjägare. Efter en grundlig injagningsperiod var det ingen tvekan om att Jonas skulle jaga älg.
Jonas började som hundförare med två grå­hundar som inte på något sätt bidrog till att producera älg framför bössan.
– Gråhundarna jag började med var helt enkelt mediokra älghundar och jag beslutade mig för att skaffa en jämthund, berättar Jonas.

Tio år med jämthund
Första jämten hette Skolbackens Kato och sysslade med allt möjligt utom att skälla älg fram tills han var ett och ett halvt år då Jonas fick skjuta en kalv på ståndskall.
– Det var verkligen som att vända ett blad, berättar Jonas, som på en dag fick upp­leva hur hunden blev både älghund och jaktidiot.
Katos intresse för älg blev så starkt att han kunde skälla upp till 30 timmar. Ofta stannade han tyst med älgen i skogen över natten och började skälla igen när det ljusnade på morgonen.
Efter tio intensiva jaktår var Kato slut som älghund och Jonas skaffade ytterligare en jämtvalp.
Efter ett år visade det sig att valpen hade epilepsi och Jonas tvingades att avliva unghunden.

Första dagarna i november fick Jonas skjuta en fin niotaggare efter en timmes ståndskall av Turbo. Turbo ställde tjuren i upptaget och Jonas fick avancera en kilometer och fick snabbt en skottchans i den glesa myrskogen.

Idbäcksavans Turbo
Jonas hade tingat en parningsvalp hos Åke Björk i Töre, men det blev bara en valp och den skulle Åke behålla för egen räkning. En kompis till Jonas övertalade Åke att ändå sälja valpen och affären blev klar när valpen var 8 veckor.
– Eftersom Turbo är född i oktober blev det en efterlängtad julklapp det året, säger Jonas, som tidigt upptäckte att Turbo var överladdad med jaktlust.
– Jakten verkade vara något helt naturligt som det fanns hur mycket som helst av, säger Jonas.
På vårkanten började Jonas träna lydnad och gick en valpkurs hos brukshundsklubben i Överkalix.

Första älgen viktig
Jonas anser att det är viktigt hur det går till när man skjuter första älgen och i Turbos fall blev det enligt skolboken.
– Turbo tog upp och började skälla fast ståndskall i upptaget. Jag kunde snabbt ta mig fram i skottläge och efter 15 minuters skall sköt jag en fjolårstjur, berättar Jonas.
– När tjuren gick i backen kändes det suve­ränt roligt och Turbo har efter det bara ökat sitt intresse för älg.
Numera har Turbo blivit så pass envis att Jonas vet att en älgkontakt betyder en jaktdag. Jonas jagar i Jokkallsjärvs jaktlag med 3 000 hektar Sveaskog där Kalixälven rinner en dryg halvmil söder om jaktmarks­gränsen.
Om inte älgen simmar över Kalixälven skäller eller förföljer Turbo hela dagen. Mindre åar och vattendrag simmar han över, men framme vid den breda älven blir det stopp.
– Om jag inte lyckas smyga på ståndskallet och älgen går undan är det oftast inte något problem, Turbo håller efter och ofta får jag en ny chans, säger Jonas.
När dagen tar slut och det börjar skymma slutar Turbo och letar sig till Jonas eller till jaktkojan som ligger strategiskt mitt i marken dit han är van att hitta.

Tre år i rad har Turbo placerat sig bland de tio bästa på klubbmästerskapen i Norrbotten. Hösten 2013 vann han och tog sig till SM för älghundar.

Turbo skäller
Jonas släpper Turbo på morgonen i västra delen av jaktmarken. Efter sedvanliga bestyr kring husse försvinner Turbo i sydvästlig riktning och vi går efter en skogsbilväg i väntan på upptag.
Det dröjer en halv timme innan de första skallen når ungskogen där vi stannat för att lyssna och pejla.
Jonas ringer hunden och då är det inte längre någon tvekan om att det är Turbo som skäller.
Efter en stund tystnar skallet och vi ser på pejlen hur älgen går vidare. Vi hör enstaka skall som om det går undan i gångstånd innan det blir tyst. Vi står länge och studerar pejlen eftersom det finns förhoppningar om att älgen som passerat rågången ska komma tillbaka.
Till sist tvingas vi inse att älgen inte kom­mer tillbaka utan har valt att hoppa i den breda Kalixälven och simma över till andra sidan. Vi ser även på pejlen att Turbo stannar vid strandkanten.

Tidig jaktprovschampion

Turbo inledde sin jaktprovskarriär med en skenälg och 30 poäng. Nästa prov i oktober 2008 blev Turbos bästa prov poängmässigt med ett förstapris på 90 poäng. Därefter gick allt som på räls för den unga gråhundshannen som tog tre förstapris med 90, 79,5 och 82 poäng och var klar jaktchampion strax innan han var två år.
Turbo har varit med på tre klubbmästerskap med placeringarna 6:a, 5:a, 3:a. Turbo har tagit höga poäng vid varje tillfälle med 86, 83 och 85 poäng.
Klubbmästerskapen i Norrbottens älghundklubb är förmodligen de tuffaste i landet. Hösten 2012 var 80 hundar med minst två förstapris anmälda. Klubben lottar sedan ut 40 finalister plus fjolårsvinnaren till klubbmästerskapet och SM-uttagningen. De tre bästa hundarna fick sedan tävla mot varandra i augusti kommande höst för att utse SM-hunden.
Turbo placerade sig bland de tre med 85 poäng vid uttagningen 2012 och gick till final i augusti 2013 där han segrade på 43,5 poäng.
– Turbo tog upp en älg som skenade, men det räckte till en SM-biljett eftersom de andra hundarna inte hittade någon älg alls i de varma och torra förhöstmarkerna, berättar Jonas.
SM-finalen 2013 blev dock inte den avslutning på Turbos karriär som Jonas hoppats på. Paret lottades på en förmodligen mycket älgfattig mark och Turbo fick gå hela tiden utan att hitta ett endaste älgspår.
– Det blev en tung resa på 280 mil tur och retur utan ett enda upptag, säger Jonas och suckar.

Tre år i rad har Turbo placerat sig bland de tio bästa på klubbmästerskapen i Norrbotten. Hösten 2013 vann han och tog sig till SM för älghundar.

Fördelar och nackdel
Turbos stora fördelar är att han i stort sett alltid hittar älg och att han har en enorm jaktlust. Enligt Jonas är det också en stor för­del att Turbo alltid slutar skälla och söker upp husse när det blir mörkt.
– På så sätt kan jag jaga med honom flera dagar i sträck, säger Jonas.
På frågan om vad som kunde varit bättre funderar Jonas en stund innan han säger att söket kunde varit något bättre även om han nästan alltid finner älg.
Bästa jaktminnet från alla år med Turbo har Jonas från en jakt 2009 när Turbo tog upp en tjur som gick långt ur marken innan det blev ståndskall.
Jonas hämtade en annan hund för att fort­sätta jakten och fick på eftermiddagen höra hur Turbo kom tillbaka med älgen.
Jonas skyndade sig mot skallet och fick upp­leva hur Turbo kom i sakta gångstånd med en 14-taggare över en myr.
– Det var en rejäl pjäs och när jag fick läge klippte jag till. Turbo hade skällt hela dagen och det var en väldigt fin tjur, säger Jonas och drömmer sig tillbaka till myren och stortjuren.

Turbos tre bästa egenskaper
1.    Hittar alltid älg
2.    Enorm jaktlust
3.    Bryter vid mörkrets inbrott

Fakta:
Idbäcksavans Turbo S67628/2006. Efter: SE J(Lö)CH SE UCH Lyngmarkarnas Little Tyson S15324/2001. Undan: SE J(Lö)CH Idbäcksavans Ida S10305/2000.
Ägare: Jonas Olofsson, Överkalix. Uppfödare: Åke Björk, Töre.

Jaktprov
Datum    Plats    Domare    Poäng    Pris
2008-08-01    Jokkallsjärv    Göran Johansson    31    0
2008-08-10    Jokkallsjärv    Tomas Larsson    Spårprov    Godkänd
2008-10-01    Jokkallsjärv    Tomas Larsson    90    1:a
2008-10-16    Jokkallsjärv    Göran Johansson    79,5    1:a
2008-11-06    Jokkallsjärv    Jan-Erik Larsson    82 godk. JCH    1:a
2010-10-09    Piteå    Jan Eriksson    86    1:a
2011-10-08    Marsjärv    Leif Gard    83    1:a
2012-10-06    Karkjärv    Lars Lundbäck    85    1:a
2013-09-27    Eksjö    Sven-Olof Johansson    11    KEB
2013-08-24    Gällivare    Jan Eriksson    43,5    0

Utställning
2007-08-05    Överkalix    Britt-Mari Nordqvist    2 JUNKL
2008-03-02    Överkalix    Björn Bjerketvedt    2 UKL
2009-03-01    Överkalix    Karl-Erik Johansson    B/J KL 2

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser