I morgon börjar björnjakten – rapportera till Jaktjournalen!

Den svenska björnstammen blir allt större, över 2 550 djur, och därmed ökar intresset för björnjakt. I år får 184 djur fällas från och med 21 augusti. Förutom i Norrbotten och Västerbotten får björn fällas även i Värmland, Dalarna, Gävleborgs, Jämtlands och i Västernorrlands län.

Allt fler jägare får möjlighet att jaga björn i Sverige.
– För att öka kunskapen om björnjakt startar Jägareförbundet allt fler utbildningar runt om i landet, säger Bertil Bäckström vid Jägareförbundet i Gävle. Den svenska björnstammen har vuxit med nära 5% per år sedan 1998 och därför har Naturvårdsverket nu beslutat öka skyddsjakten från 143 i fjol till 184 björnar i år.
Jaktvårdskonsulent och björnjägaren Bertil Bäckström från Jägareförbundet säger: Man bör ändra så att björnjakten bedrivs som licensjakt och inte som skyddsjakt, björnen förtjänar att ses som en resurs – inte bara problemdjur.
-Desutom bör åteljakt åter bli tillåtet, det är en lugn och säker jaktform, tillägger Bertil Bäckström.
Naturvårdsverket har beslutat att björnjakten pågår till den 15 oktober (utom i Norrbottens inland där den slutar den 30 september).
Mer om björnjaktsbeslutet finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida www.nvv.se
Rapportera dramatiska händelser från björnjakten direkt till Jaktjournalen. E-post: holger.nilsson@jaktjournalen.se.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser