Hylte lantmän säljer som aldrig förr

Varumärket Genzo har betytt väldigt mycket för Hylte Lantmän. Sven Josefsson visar upp den storsäljande jaktradion. Karl-Göran Karlsson visar en av sommarens populäraste produkter, Genzos vakuumpack. Hylte Lantmän i Halland har ökat omsättningen i 38 av 39 år. Med deras eget varumärke Genzo har de tagit stora marknadsdelar inom jaktbranschen. Med en omsättning på 120 miljoner svarar jakten för hälften. Och nu planerar man för ytter­ligare tillväxt inom jaktsegmentet. Text och foto: Holger Nilsson

Det första man ser när man kliver in hos Hylte Lantmän är en pampig älgtrofé med guldmedalj. Innanför dörrarna möter man en varm atmosfär med engagerad personal som verkligen vill ta hand om kunderna.
– Vi måste vara ödmjuka för att kunna konkurrera på marknaden. Många av våra kunder har åkt bil i 10–15 mil och då ska de känna sig välkomna och kunna handla kvalitet till rätt pris, understryker Karl-Göran Karlsson, före­ståndare sedan mer än 30 år.

Teknikansvarige Fredrik Lüdecke visar stolt upp nya foderspridaren som vildsvinen själva utlöser med en pendel.Imponerande tillväxt

Under den senaste tioårsperioden har Hylte Lantmän vuxit ordentligt och blivit en stark aktör inom jaktbranschen. Under de senaste 39 åren har man ökat omsättningen 38 år och under 2012 ökade man omsättningen med 11 procent. Detta att jämföra med handeln i hela landet som ökade med blygsamma två procent.
– Vår målsättning är att öka mellan 10 och 20 procent varje år och därför har vi också köpt några lokaler i kvarteret berättar Karlsson, samtidigt som han visar runt i företagets stora lagerutrymmen.
– Vi köper stora kvantiteter, framför allt i Sverige, men även över hela världen för att pressa priserna. Då behövs det också stora lagerutrymmen. När kunden har bestämt sig för att handla vill de ha varorna snabbt. Och det klarar vi bra, som regel kan vi leverera omgående.

Linda Breime och Veronica Blomquist tar emot och skickar order som kommer via nätbutiken. Under högsäsong rör det sig om flera hundra order per dag.Omfattande näthandel

Alla kunder syns inte fysiskt inne i den ombonade butiken på Hantverksgatan. Faktum är att näthandeln svarar för en stor del av omsättningen. Under jaktens högsäsong skickades förra året 1 000 paket på tre dagar, under lågsäsong handlar det ”bara” om cirka 150 paket om dagen…
Många paket innehåller Genzo jaktradio, Hyltes egen radio som blivit en dundersuccé.
– Vi är störst på jaktradio i Sverige och Genzo-radion är tveklöst ryggraden i företaget. I fjol sålde vi 8 500 apparater, berättar Karlsson.

Starkt varumärke
Genzo – Hylte Lantmäns eget varumärke – köptes från ett konkursbo år 2000. Därefter har tillväxten varit enorm och i dag omfattas Genzo av nästan ett 40-tal produkter. Och fler kommer att presenteras i höst.
– Genzo är registrerat i åtta varugrupper över hela Europa. I dagarna har vi tagit ett nytt patent på en ny jaktprodukt som vi förhoppningsvis kan lansera i höst, förklarar Karl-Göran med ett klurigt leende och tillägger.
– Vi måste ständigt utveckla och ta fram nya produkter för att fortsätta växa!

Stopp! Fredrik Lüdecke och Magnus Nyberg släpper inte in någon i den hemliga teknikverkstaden. Här testas och utvecklas nya produkter.Egen teknikavdelning
En stor del av utvecklingen går genom den egna teknikavdelningen. Sedan söker man upp tillverkare både i Sverige och i utlandet som kan tillverka med hög kvalitet och lågt pris.
En av nyheterna som kommer via teknikavdelningen är Genzo Eco, en foderspridare med en pendel som gör att vildsvinen själva kan servera sitt foder.
– Med den här spridaren kan man minska foderåtgången med 70 procent. När vildsvinet puffar till pendeln sprids en giva som man själv bestämmer. Man kan också programmera hur många och hur tätt givorna ska tillåtas, berättar Fredrik Lüdecke, teknikansvarig vid företaget.

– Vår läderkänga som tillverkas i Italien har blivit en fullträff, dessutom luktar den så gott som en riktig läderkänga ska göra, berättar Karl-Göran Karlsson stolt.Inte bara Genzo
Hylte Lantmän tar även in andra varumärken i butiken och även här lyckas man mycket bra med försäljningen.
På kikarsikten är man klassad som A-kund av både Swarovski, Zeiss och Trijicon samt A-kund även på jaktradion ICOM. På jaktkläder är man Härkila Kläders största jaktbutik. Och på hundpejlen Garmin Astro är man enorma…
– Vi är faktiskt Europas största handlare på Garmin Astro, det är vi också stolta över. Dessutom är vi stolta över att vara sponsorer av Svenska Skidskyttelandslaget och Svenska Handbollslandslaget, det är det inte många som känner till, förklarar Karl-Göran.

Stor satsning 2014
Med målsättningen att fortsätta öka omsättningen pågår just nu planeringen och förbere­delserna inför 2014 års stora satsning – vapen­försäljning!
– Så blir det nog, vi ser tillväxtmöjligheter att handla med både nya och begagnade vapen. Och ingen ska bli förvånad om vi även på sikt kommer att lansera egna vapen med Genzo graverat på pipan, man måste våga satsa men ändå stå stadigt på jorden, hävdar Karl-Göran Karlsson och ser framtiden an med tillförsikt.
Efter en kort andhämtning lägger han till:
– Då borde vi också öka försäljningen på kikarsikten och ammunition…
Karl-Göran Karlsson ser alltid affären både för butiken och kunden, det ska alltid vara två vinnare.

Fakta:
Genzos storsäljare:
Jaktradion
Kängor
Eftersökslamporn
Foderspridare
Vakuumpackn
Åtelbelysning
Slaktset
StövlarSockar
…samt ytterligare ett
30-tal produkter.

Fotnot: Hylte Lantmäns andra stora del består av skog och trädgård med starka varumärken som Husqvarna och Sthil. Och visst, även där är tillväxten mycket stark och över rikssnittet!

AKTUELLT

Skogsstyrelsen larmar ökade betesskador

I ett pressmeddelande redovisar Skogsstyrelsen fortsatt höga nivåer med betesskador från älg och andra hjortdjur i södra Sverige. I sju av åtta län i Götaland har betesskadorna på yngre tallbestånd ökat.

Annonser