Husrannsakan hos sameordförande

Pajala (JJ) Polisen har genomfört en husrannsakan hos Vittangi samebys ordförande Tomas Unga. Polisen landade på gårdsplanen för att fotografera och mäta de skotrar som fanns på gårdsplanen.

Tomas Unga är upprörd och menar att polisen kränkt honom och hans föräldrar genom sitt agerande. Unga är upprörd över att poliserna aldrig presenterade sig eller kom i huset för att förklara vad de gjorde.
Polisen i Pajala hade tillstånd av åklagare att undersöka de skotrar som kunde ha intresse för utredningen om den varg som man misstänker skjutits illegalt i området.
Tomas Unga säger till pressen att han delvis ger myndigheterna skulden för att vargen blev skjuten eftersom samebyn nekats tillstånd att flytta eller avliva vargen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser