Hur blir det nu med hundträning på varg?

Älvdalen (JJ) Vargjägaren Rasmus Boström lyfter en viktig fråga med anledning av att Naturvårdsverket stoppar vinterns varjakt: Hur blir det med träningen av hundar som används i vargjakt.

Det är oklart om det blir tillåtet att träna hundar på varg när licensjakten uteblir. Foto: Mikael Moilanen och Tommy Östlund

Ramus Boström har både jagat varg och dokumenterat jakten i två filmer.

– Jag tycker det är hemskt tråkigt att licensjakten uteblir. Det är en spännande jakt men också viktig ur ett förvaltningsperspektiv. Vi hade naturligtvis tänkt filma även i vinter.

Rasmus påpekar hur en utebliven licensjakt kan slå orättvist mot olika delar i landet. Det finns områden där populationen nu är tät, löshundsjakten är ogenomförbar och människors liv drabbas.

Hundarna måste tränas

– De som bor i dessa områden får ju ta smällen för att det enligt inventeringsresultatet är lite varg någon annanstans.

En annan fråga som uppkommer i och med Naturvårdsverkets beslut är hundanvändningen. Rasmus frågar sig hur beslutet kommer påverka möjligheten att träna jakthundar.

– En sak är säker och det är att hundar som ska jaga varg måste tränas, annars är det helt omöjligt att få till bra hundar, säger han.

Enlig jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, är rättsläget kring hundträningen oklart.

– Tittar man i förordningen står det ingenting om varg och då är träning tillåten 21 augusti till sista mars. Sedan har Naturvårdsverket sagt att det bara gäller om det finns beslut om licensjakt. Men det är deras egen tolkning som aldrig har prövats. Det är inte alls säkert att förordningen kan tolkas på det sättet, säger Gunnar Glöersen.

Jaktjournalen söker ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket för en kommentar kring hundträningen.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Annonser