Hunter har hittat egna lösningar

mannlicher.jpgÖsterrikiska Mannlicher har aldrig varit främmande för att pröva nya och udda lösningar i sitt vapenbyggande. Steyr 96 är inget undantag. Här finns en del egna lösningar som man inte finner på andra produktionsvapen på marknaden. Månadens testvapen har modellbeteckningen Pro Hunter och det är ingen traditionell jaktbössa som Mannlicher visar upp.

Liksom många andra gamla vapenfabriker i Europa har Steyr Mannlicher tillverkat armegevär i stora mängder under 1800 talets mitt och fram till första och andra världskrigen. Vid tidpunkten för första världskrigets utbrott hade den Österrikiska vapenfabriken mer än 15 000 arbetare som tillverkade armegevär. I dag är tonvikten lagd på den civila marknaden med jakt och sportskyttevapen på programmet.
Mannlicher har alltid gått sina egna vägar när det gäller design och konstruktion. Några saker som direkt förknippas med Mannlicher är det säregna skedformade slutstyckshantaget och korta hundförarvapen med helstock. Månadens testvapen har få likheter med en klassisk Mannlicher om man bortser från det skedformade slutstyckshantaget.

Kolv
Mannlicher utvecklade en modell av sin 96 för att attrahera den Amerikanska marknaden, resultatet blev Steyr 96. Denna ”Amerikamodell” har mattblästrad låda och pipa samt magasin och varbygel i kompositmaterial. När sedan systemet utrustades med kolv av plast blev namnet Pro Hunter. Kolven har ett säreget utseende på grund av mellanläggen som gör det möjligt att variera kolvlängden. Systemet fångar blicken när vapnet tas ur kartongen för granskning.
Varbygeln är en integrerad del av kolven och därmed saknar bössan ett underbeslag i egentlig mening. Vi har svårt att tycka något annat än att kolven är rent ut sagt ful. Det är nog frågan om inte Rugers plastkolv på Allweather-modellen har fått en allvarlig konkurrent om epitetet marknadens fulaste plastkolv. Självklart finns det jägare som sätter större värde på en oöm plastkolv än en elegant valnötskolv i klassiskt snitt. För jägaren som har vapnen som arbetsredskap har plastkolvarna helt klart en roll att fylla på marknaden.

Plast/gasfiber
Kolven är gjuten i plast i ett stycke, inte att förväxla med en glasfiberkolv. En gjuten plastkolv är betydligt billigare att tillverka än en träkolv eller en kolv av glasfiberväv. Som vi i tidigare vapentester påpekat är denna typ av kolvar inget vi egentligen gillar. Tillverkningsmetoden ger en kolv som i och för sig är motståndskraftig mot väta i alla former och mängder. Konstruktionen ger dock inte någon stum och vridstyv konstruktion som krävs för topprecision.
En väl inpassad träkolv har i våra ögon betydligt flera fördelar än denna plastkolv. Visst, en träkolv kräver mera underhåll men med bra plastbäddning och regelbunden kolvvård slår nog träkolven denna typ av syntetkolvar.
Gasfiberkolvar av McMillan eller HS Precision är en helt annan sak. Med en kolv av den konstruktionen får man en både starkare och motståndskraftigare lösning än en träkolv. Att den dessutom är lättare gör inte saken sämre.

Ännu mera plast
När man särar på kolv och mekanism finner man en mängd delar som till största delen är tillverkade i kompositmaterial. Materialet runt trycket är tillverkat av kompositmaterial som även sträcker sig utanför lådans bakkant och utgör själva lådstjärten.
I lådstjärten sitter säkringstangenten monterad. Säkringstangenten är av rulltyp och har tre lägen. Omedelbart framför trycket sitter en kompositbox där det löstagbara magasinet sitter monterat. Mannlicher har ju numera frångått sitt klassiska rullmagasin till förmån för ett konventionellt kryssmagasin. Magasinet rymmer fyra patroner. Magasinet frigörs med hjälp av två tangenter i magasinsboxens nedre kant. Detta ser ut som de tidigare modellerna med rullmagasin. När vi skulle ladda vapnet med maximalt antal patroner, dvs. en i loppet och fyra i magasinet blev det lite besvärligt att få magasinet att greppa i sina fästen. Detta kan nog vara en fråga om att lära känna sitt vapens små egenheter och få det rätta handlaget. Magasinet matade snällt upp patroner utan att trilskas.

Låsning
På tidigare modeller från Mannlicher satt slutstyckets låsklackar placerade i slutstyckets bakre del på en roterande hylsa. Detta innebar att hylsorna sträcktes rejält som på de flesta andra mekanismer med låsklackarna baktill. På sin 96 modell har dock Mannlicher flyttat låsklackarna till slutstyckets främre del. Det är numera fyra låsklackar i två rader.
Det ovanligt med låsningen är att slutstyckets låsklackar inte låser direkt i lådan utan i en hylsa som sitter inklämd mellan pipans bakplan och en kant en bit in i lådan. Hylsan omsluter slutstyckets främre del där låsklackarna sitter. Själva slutstycket är av den typ där låsklackarna inte sticker utanför själva slutstyckskroppen. Detta innebär att slutstycket löper som en kolv i ett lopp då inga breda längsgående spår behöver brotschas i lådan. Med denna metod förenklas tillverkningen av lådan betydligt. Att sedan låsningen sker i en separat hylsa som monteras in i lådan gör att Steyr 96 är okomplicerad att tillverka rent tekniskt.
Att mekanismen innehåller en mängd komplicerade lösningar med många rörliga delar gör att priset ramlar iväg innan bössan är färdig.

Safebolt
Mannlicher har lanserat ett extra säkerhetssystem som de kallar för Safebolt. Detta innebär att när du säkrat geväret med tangenten på kolvhalsen kan du trycka ner slutstycket ytterligare en bit och därigenom spärra slagstiftet. När du sedan osäkrar bössan hoppar slutstycket upp en bit och bössan går att avfyra. Slutstyckets ”hopp” sker med ett ljudligt klick och det ska nog till att man lär sig att dämpa slutstycket med handen vid osäkring om det ska gå att genomföra ljudlöst. Denna extra finess känns en aning överflödig, visst är det nödvändigt med en pålitlig och väl fungerande säkring inget tal om något annat. Det kan dock finnas en viss risk att jägaren eller skytten invaggas i en lite falsk säkerhet med en så kallad ”idiotsäker säkring”.
När ett vapen är laddad är det säkrast för alla inblandade parter att den vid alla tillfällen betraktas som osäkrad, hur säker än säkringen anses vara.

Kallhamrad
Mannlicher har sedan länge kallhamrat sina pipor. Kallhamrade pipor ges sin utvändiga profil enligt två olika metoder. Mannlicher har valt den metod som innebär att ytterprofilen hamras till sin slutgiltiga form. Det är detta som ger Mannlicherpiporna sin säregna yta. Det är elegant med dessa märken i prydliga spiralvridna rader efter hammaren i piptillverkningsmaskinen.
Den andra metoden att tillverka kallhamrade pipor är att hamra fram ett cylindrisk ämne som sedan profilsvarvas till önskade mått. Sako tillverkar sin pipor på det senare sättet. Att den ena metoden skulle överträffa den andra har i alla fall vi för lite vetskap om piptillverkning för att kunna avgöra. Både Sakos och Mannlichers pipor skjuter mycket bra i de flesta fall. Vissa hävdar att metoden med att kallhamra pipan till dess färdiga profil ger en styvare pipa än att svarva ner ett cylindriskt ämne.

Snälltryck
Steyr 96 har ett trycke av direkttyp kompletterat med ett snälltrycke som spänns när avtryckaren förs framåt. Med snälltrycket spänt var bössan så lättryckt att den nästan får betecknas som ohanterlig. Snälltrycket var justerat så lätt att det sannolikt rörde sig om en avtryckarvikt snarare under än över 50 gram.
Trots att en av vapentestarna är en ivrig bänkskytt och avfyrar tusentals skott varje år med trycken långt under 100 gram kändes det mycket osäkert när det skulle skjutas med snälltrycket inkopplat. Med bänkstöd både fram och bak på kolven kunde snälltrycket utnyttjas men i en jaktsituation är det nog ytterst tveksamt om någon av oss skulle spänna upp det. Detta går givetvis att justera till en något mera hanterlig nivå. Det är inte ofta man får tillfälle att anmärka på att ett trycke är för lätt. Problem åt det andra hållet är mera vanligt. Trycket utan snälltrycket inkopplat var utmärkt och fullt tillräckligt för det flesta tänkbara situationer.

Precision
De Mannlicherbössor vi testat tidigare har haft en precision som ligger lite bättre än snittet på marknadens studsare. Den Steyr 96 i 30-06 vi testade visade sig dock ha lite blandade egenskaper när det gäller precisionen. Den presterade bra träffbilder med Lapua Trainer och Lapua Matchpatroner. Trainern gav träffbilder runt 30 mm på 100 m.
Fyra stycken 30-06 Match med 10,85 grams Scenar satte studsaren på 22 mm. När vi sedan matade bössan med jaktpatroner från 11,7 gram och uppåt från såväl Lapua, Norma samt Remington blev träffbilderna betydligt större. Det var svårt att komma under 50 mm med någon jaktammunition vi provade. Det verkade som att när rekylkraften ökade reste precisionen sin väg. Den tämligen mjuka plastkolven får förmodligen ta en del av ansvaret för detta fenomen. Med de lite tyngre jaktladdningarna fick man en liten smäll av säkringstangenten på tummen. Med en riktigt hårt rekylerande magnum kan nog detta vara lite obehagligt.
Kolven i övrigt kändes bekväm att skjuta med, särskilt framstocken har bra och bekväm utformning. Bakkappan med de löstagbara mellanläggen kunde dock ha varit lite mjukare. Det var svårt att alls känna någon fjädring i den svara plastbiten.

Inget för den konservative
För den som anser att jaktgeväret var färdigutvecklat när Paul Mauser designade och tillverkade sin berömda M-98 är nog Steyr 96 Pro Hunter antagligen ett skräckvapen. Nymodigheter har alltid betraktas med en rejäl dos misstänksamhet i jägarkretsar trots att det i många fall är positiva utvecklingar som skett. Steyr 96 Pro Hunter har givetvis sina förespråkare. Att framtidens bössor kommer innehålla mer och mer plast är nog bara att acceptera och försöka att leva med.
Hade Mannlicher satsat på en syntetkolv av bättre typ hade nog Steyr Pro Hunter varit en studsare med ypperlig precision. Det kändes som att det skulle gå att skjuta riktigt bra med en bättre kolv på bössan.

Fakta

Modell: Steyr Mannlicher 96 Pro Hunter
Vikt: 3,2 kg
Kaliber: 30-06
Säkring: Spärrar trycke, slagstift och slutstycke
Tryck: Direkttryck, snälltryck
Magasin: Löstagbart kryssmagasin för fyra patroner
Pris: Cirka 8.250 kr
Generalagent: Classic Vapen Bollebygd
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser