Hundarna uttagna till älghundarnas Ledhunds-SM

Sunne (JJ) För första gången får älghundarna ett Ledhunds-SM. Mästerskapet arrangeras i samband med Sunnemässan i månadsskiftet juli-augusti. Nu är också samtliga hundar uttagna och det blir ett mycket meriterat startfält.

SM:et arrangeras av Bergslagens Älghundklubb med eldsjälen Tomas Lager, Nora, i spetsen. Han är också den som motionerat om att få arrangera provet redan den 1 augusti.
– Normalt faller även ledhundsprov under samma regler som löshundsproven, alltså inte start före den 21 augusti. I Norge får man gå ledhundsprov redan den 1 juli, men vi är glada över att fått ok för start den 1 augusti, berättar Tomas Lager.
På fredag eftermiddag den 31 juli lottas hundar, provmarker och domare vid tävlingscentret på Gräsmarksgården i Sunne. SM-tävlingen avgörs sedan lördag den 1 augusti.

De svarta älghundarna dominerar startfältet.

De svarta älghundarna dominerar startfältet.

– Vi kommer att starta så tidigt som möjligt på fredag morgon, förmodligen redan vid 03.00-tiden då älgarna är uppe och rör på sig, förklarar Tomas.
Prisutdelning kommer sedan att hållas på eftermiddagen i samband med hundutställningen på mässområdet och korandet av BIS-hunden.

Tanken är att Ledhunds-SM ska alternera runt i älghundklubbens lokalklubbar. Och inför 2016 års arrangemang har redan Sydsvenska Älghundklubben visat intresse.

– Här i Bergslagen har vi även satt upp ett vandringspris i samband med Ledhunds-SM, den så kallade Bergslagspokalen. Den hund som har flest vinster under de fem år som vi arrangerar mästerskapet vinner pokalen, säger Lager.

Ett ledhundsprov bedöms i fem olika moment. För ett förstapris krävs minst 75 av 100 poäng, för ett andrapris krävs 65 poäng och före ett 3:e pris behövs minst 50 poäng. Provtiden är totalt 6 timmar.

– Jag tror att vi kommer att få flera förstapristagare, de deltagande hundarna är mycket duktiga och ett par stycken är ledhundschampion.

Startfältet domineras av svart älghund, men även gråhund och vit älghund deltar. Noterbart är att både jämthund, hälleforsare och laikor saknas.

Deltagande hundar vid 2015 års Ledhunds-SM:

J Skinnemoens Aska, gråhund, ägare Björn Ahlstedt, Aneby.

SE J(LE)CH, NO J(B)CH, J(B)CH, SE UCH, SE VCH Sisotindens Rolex, Svart älghund, ägare Mathias och Christin Philgren, Klässbol.

SE J(LE)CH, SE UCH Smygarebäckens Elli, gråhund, ägare Tomas och Eva Lager, Nora.

SE J(CH) Vittflys Tussi, vit älghund, ägare Staffan Karlsson, Värmlands Nysäter.

SE J(LE)CH, NO J(B)CH; SE UCH Laxfjällets Nellie, Svart älghund, Sussanne Hansson, Tärnaby.

SE J(LE)CH, SE UCH Laxfjällets Nalle, Svart älghund, Sara Palm Ehne, Idehult.

J Idehults Trim, Svart älghund, ägare Niclas Carlsson, Grycksbo.

SE J(LE)CH, SE VCH Överstjutans Minna, Svart älghund, Bo Lundström, Koler.

SE (LE)CH Laxfjällets Nilo, Svart älghund, ägare Kenneth Martinsson, Dals-Långed.

SE J(LE)CH, SE VCH, NORD UCH Sisotindens Taz, ägare Christin och Mattias Pihlgren, Klässbol.

J SE-V11 Dalomsvikens Queen-Of-Black, Svart älghund, Lena Ekdahl, Kolmården.

Domare: Torkild H Mosebø, Telemark älghundklubb, Norge, Kjell Hagström, Bergslagens Älghundklubb, Ellen Merete Krogstad, Oslo-områdets älghundklubb, Norge, Christer Jörgensen, Västsvenska Älghundklubben, Evert Ehne, Sydsvenska Älghundklubben, Solveig Haugan Jonsen, Vestfold älghundklubb, Norge,

Mats Larsson, Dalarnas Älghundklubb, Mikael Hedman, Västsvenska Älghundklubben, Jörgen Myrén, Bergslagens Älghundklubb, Jan-Ove Johannesson, Västsvenska Älghundklubben och Kåre Hårstadstrand, Nord-Trøndelag älghundklubb, Norge.

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Jakstuga på muséum

Östergötland (JJ) På Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har jaktstugan upphöjts till museiföremål.

Annonser