Hundarna till Älghund-SM uttagna

Kungsbacka (JJ) Årets hundar till Älghund-SM är nu uttagna. Överlag har det varit höga poäng på de just avslutade kvaltävlingarna. SM:et avgörs den 30 september i skogarna utanför Lycksele.

I fjol segrade Västerbottens hund, Fäbobergets Wilke, med Johan Möller, Lögdeå. I år får västerbottningarna chansen att försvara segern på hemmaplan. Foto: Holger Nilsson.

För 23:e året i följd arrangeras SM för älghundar, i år är det Västerbottens Älghundklubb  tillsammans med Svenska Älghundklubben och Jaktjournalen som står för arrangemanget. SM:et kommer att avgöras i skogarna runt Lycksele där flera olika älghundsmästerskap tidigare avgjorts. Tävlingscentrum är förlagt vid Ansia Camping.

Noterbart är att årets kvaltävlingar i stort sett visat upp mycket höga resultat, med något undantag.

– Jag känner redan nu en härlig stämning inför SM:et. Det kommer att bli en riktigt dramatisk drabbning med toppskiktet av de svenska älghundarna som trots sensommarvärme presterat imponerande höga resultat på kvalen, säger Holger Nilsson, chefredaktör vid Jaktjournalen som bevakar sitt 23 SM.

Följande hundar har kvalificerat sig för start:

Sydsvenska Älghundklubben: Jämthund, Mottibäckens F-Satan, 1:a pris, 83 poäng. Ägare Peter Klein, Åseda.

Västsvenska Älghundklubben: Jämthund, Ljungmyrens Sack, 1:a pris, 84,5 poäng. Ägare: Stig och Jan Löfgren, Floda.

Östsvenska Älghundklubben: Jämthund, Lundbergs Sacko, 1:a pris, 87 poäng. Ägare Leif Lundberg, Gimo.

Bergslagens Älghundklubb: Gråhund, Slabäckens Freja, 1:a pris, 91,5 poäng. Ägare Mia Svensson, Töckfors

Gävleborgs Älghundklubb: Gråhund, Dyrvallens Roj, 1:a 88 poäng. Ägare Håkan Bergström, Delsbo.

Dalarnas Älghundklubb: Karelsk björnhund, Trulsa, 1:a, 87 poäng. Ägare Jan-Anders Thorud, Malung.

Västernorrlands Älghundklubb: Jämthund, Härkilas Öikie V, 0:a pris, 35 poäng. Ägare Stefan Forsberg, Sörberge.

Jämtland/Härjedalens Älghundklubb: Jämthund, Kougstabackens Loke, 1:a 80 poäng. Ägare Björn Östlind, Hammarstrand.

Västerbottens Älghundklubb: Jämthund, Öreälvens Stinga, 1:a, 90,5 poäng. Ägare Torbjörn Johansson, Robertsfors.

Norrbottens Älghundklubb: Östsibirisk laika, Bamse, 1:a, 85,5 poäng. Ägare Jens Enberg, Harads.

Som vanligt kommer du att kunna följa liverapporteringen från Älghund-SM här på vår hemsida. Och senare läsa ett stort reportage i tidningen.

 

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser