Hund ska skrämma bort älgar

Halland (JJ) En lantbrukare i Halland har fått klartecken från Länsstyrelsen att använda en stöthund för att jaga bort älgar som betar i höstrapsen.

Liknande åtgärder har provats tidigare och Länsstyrelsen är intresserade av att se om detta kan vara ett fungerande alternativ till skyddsjakt.

Omkring fem vuxna älgtjurar har en tid uppehållit sig i en lantbrukares höstrapsodling. Fältet ligger i ett öppet landskap men i nära anslutning till en energiskog där älgarna söker skydd.

Nu ska en stöthund användas för att skrämma bort älgarna. Förhoppningen är att om älgarna lämnar rapsfältet och energiskogen och får söka sig nytt skydd, då befinner de sig relativt långt bort från det skadedrabbade fältet, och därför drar sig för att vända tillbaka.

– Lantbrukaren ska återrapportera utfallet till oss. Visar sig åtgärden vara framgångsrik kan det här vara ett bra alternativ till vanlig skyddsjakt, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser