Huggormsbiten hund – Vad händer?

Alingsås (JJ) I hundgården ligger en halvt uppäten huggorm och intill står en tysk jaktterrier med ett huvud nästa dubbelt så stort som i vanliga fall. Huggormsbett på hund. Bäst att ta kontakt med veterinär snarast möjligt.

Frieda Dahlin, legitimerad veterinär på Alingsås Djursjukhus tog hand om Castor efter huggormsbettet.


Incidenten inträffade undertecknad i går och föranledde en visit till Alingsås Djursjukhus fortast möjligt.

Ett huggormsbett kan i värsta fall innebära döden för hunden, men det är relativt sällsynt. Flera olyckliga omständigheter behöver sammanfalla, hundens känslighet, bettets omfattning i fråga om hur mycket gift som kommit in i hunden, samt hur lång tid efter bettet som gått innan det uppdagas.

Giftet en orm sprutar in vid ett bett är tänkt att båda bedöva bytesdjuret samt påbörja nedbrytningen av det. Giftet påverkar blodet och blodkärlen och förstör blodkroppar och kapillärer, så att blodet går ut i vävnader och skapar inre blödningar.

I mitt fall rörde det sig sannolikt om ett par timmar från sammandrabbningen mellan hund och orm. Den varma försommarsolen värmer upp berget i hundgården och ormen sökte sig säkert dit för att sola någon gång mitt på dagen.

En död huggorm och en svullen hund orsakade veterinärbesöket.

En död huggorm och en svullen hund orsakade veterinärbesöket.

Hunden, som går under namnet Castor (eventuellt Castro, när han varit olydig) fördes så fort svullnaden upptäcktes till Alingsås Djursjukhus, där han fick stanna över natten för observation.

Frieda Dahlin legitimerad veterinär berättar att den senaste veckans varma väder inneburit en radikal ökning av antalet huggormsbitna hundar.

– Det har varit mycket ormbett på sista tiden, men ingen hund har mist livet på vår veterinärstation, säger hon när jag i dag åkt dit för att hämta hem den lilla svarta ormtjusaren.

Det är nämligen inte första gången terriern sätter tänderna i en huggorm. För ett par år sedan fick lördagsmiddagen avbrytas abrupt när hundens huvud förvandlats till en ballong.

Enligt Frieda Dahlin klarar sig de allra flesta hundarna från allvarliga skador. Av de hundar de tagit emot på kliniken den senaste tiden är det bara ett fåtal som fått behandlats med serum. Alla andra har fått ungefär samma behandling som Castor.

– Det viktigaste är att man åker in med hunden till veterinär så fort som möjligt. Hunden kan hamna i chock. Vi sätter då in dropp och smärtstillande för att påskynda utdrivningen av giftet ur kroppen samt lindra smärtan. Dessutom ser vi till att hunden rör sig så lite som möjligt så att giftet inte sprider sig så fort i kroppen, säger hon.

Om hunden är allvarligt skadad används ormserum i behandlingen. Serumet är dyrt och prislappen på veterinärbesöket blir naturligtvis därefter.

Castor slapp serum och är dessutom försäkrad. Därför halverades kostnaden för vården. Summan att betala landade på omkring 3 500 kronor.

Biten jycke – Vad gör du?

• Ta inga risker. Åk in direkt till veterinären! Huggormen kan ibland torrbita. Då sprutas inget gift in när den hugger. Men det är bara dumt att chansa.

 

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser