Hovrätten prövar åtal om jakt på rovdjur

Umeå (JJ) Nu har hovrättsförhandlingarna startat i det som kallats en norbottnisk jakthärva. Både åklagaren och de fem åtalade männen vill att Hovrätten för övre Norrland i Umeå ändrar tingsrättens domar.

Det är fem män som åtalats främst för illegal jakt på rovdjur och hantering av de döda djuren. Polisen har bland annat avlyssnat telefoner och det är ett av huvudargumenten från åklagarsidan – att avlyssning kan bli omöjlig att göra i framtiden om inte straffen skärps.

Bilder på döda rovdjur, björn, järv och lo, har också hittats i datorer och telefoner som tillhör männen. Det handlar bland annat om ett snarat lodjur i ett träd, en snarad björn och en skjuten björn.

På bild med döda djur

En 46-åring fick det längsta hårdaste straffet och dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för medhjälp till grovt jaktbrott på en björn, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Tingsrätten friade dock mannen från misstankarna om grovt jaktbrott i sex fall och anstiftan till grovt jaktbrott i ett fall.

En fråga för hovrätten blir att avgöra om det kan anses bevisat att mannen är skyldig till grova brott bland annat eftersom han innehaft bilder där han fotograferats med döda rovdjur.

– Då tar man ju befattning med ett rovdjur som är illegalt dödat. Det är jakthäleri. Grovt brott menar jag, säger åklagare Åse Schoultz till Sameradion.

Vill skydda någon?

46-åringen vägrar yttra sig i rätten och svarade under hovrättsförhandlingarna ”ingen kommentar” på ett 20-tal frågor från Åse Schoultz.

– Det har funnits bilder av döda djur i hans telefon. Han har inte velat förklara hur de kommit dit. Det kan vara att han vill skydda någon. Det kan vara så att han inte vet vart bilderna kommer ifrån. Är det så att han vet så vill han inte berätta. Det är möjligt att det är någon anhörig eller kamrat han vill skydda, säger 46-åringens advokat, Jonas Westerlund, till Sameradion.

En 37-årig man dömdes till 15 månaders fängelse och en 74-åring till ett års fängelse i tingsrätten.

En 29-åring och en 63-åring fick villkorliga domar och samhällstjänst.

Nu ska Hovrätten i övre Norrland avgöra om domarna i tingsrätten är korrekta eller ska ändras.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.
ANNONS ▼

Annonser