Hotar polisanmäla om bortstött varg dyker upp

Västerbotten (JJ) Företrädare för Malå sameby hotar anmäla länsstyrelsen i Norrbotten för den varg som myndigheten nu försöker stöta söderut.

– Kommer den in i vår renhjord och börjar härja hos oss så polisanmäler vi länsstyrelsen i Norrbotten för att de har drivit den hit, säger Lennart Stenberg, rovdjursansvarig i Malå sameby, till SVT Västerbotten.

Som Jaktjournalen berättat försöker länsstyrelsen i Norrbotten stöta en invandrad varg söderut.

Den har dödat renar i trakterna kring Arvidsjaur men eftersom den anses som genetiskt viktig blir det ingen skyddsjakt. Såväl samebyar som jaktklubbar vill att vargen avlivas.

Men istället använder länsstyrelsens personal helikopter och skoter för att mota vargen söderut, till den svenska vargzonen.

Vet inte var vargen är

Senast länsstyrelsens personal hade koll på vargen hade den gått ett par mil söderut och befann sig någon mil från gränsen till Västerbotten.

Ett kraftigt snöfall gjorde att man tappade bort vargen.

SVT rapporterar nu att oron är stor hos företrädare för Malå sameby och andra samebyar i Västerbotten.

– Vi anser att det inte ska finnas någon varg överhuvudtaget i renskötselområdena och därför måste vi markera ordentligt och göra polisanmälan, säger rovdjursansvarige i Malå sameby, Lennart Stenberg, till SVT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼