Hotar polisanmäla att örnar trafikdödas

Norrbotten (JJ) Över 100 örnar uppges ha trafikdödats på vägar och järnvägar den gångna vintern. Nu hotar föreningen Kungsörn Sverige att polisanmäla Trafikverket.

Över 100 örnar uppges ha dödats på vägar och järnvägar den gångna vintern. Foto: Gettyimages

P4 Norrbotten rapporterar att örnarna dras till kadaver efter påkört vilt som blir liggande på exempelvis järnvägsvallarna.

Föreningen Kungsörn Sverige har tidigare krävt att Trafikverket bygger mer viltstängsel.

Kortsiktigt ska Trafikverket bli bättre med att få bort kadaver utmed järnvägarna. När det gäller viltstängsel behövs det cirka 1 000 mil i landet och det kommer att ta längre tid.

– Det krävs några år eftersom det i regel krävs planer, och då ska ju myndigheter och annat in och godkänna dem, säger Anders Sjölund, nationell samordnare på Trafikverket, till P4 Norrbotten.

”Uppsåtligt”

Bert-Ove Lindström, styrelseledamot i föreningen Kungsörn Sverige, tycker att svaret från Trafikverket är typiskt svenskt och byråkratiskt.

– Vi är inte så intresserade av att de ska titta på saker, vi är mer intresserade av att de ska göra saker. Vi har tröttnat på det här, säger Bert-Ove Lindström till lokalradion.

Han pekar på att Trafikverket känner till problemet och uppger att föreningen kommer att lämna in en polisanmälan om antalet trafikdödade örnar inte minskar.

– Det är uppsåtligt, de vet ju om att det sker. Då får väl rättssystemet ta och titta på det här istället, säger Bert-Ove Lindström till radion.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagade och återfår rätten till vapenlicens

Mannen hyrde in sig i ett magasineringsförråd där han förvarade sina vapen i ett säkerhetsskåp. Det fick Polisen att återkalla hans vapenlicenser, men nu slår Kammarrätten fast att mannen åter är lämplig att inneha vapen.
ANNONS ▼

Annonser