Hoppe-Tjärns Tanja Tätskallig beagletik

Det regnar och blåser men det är ingenting som verkar bekymra beagletiken SJCH Hoppe-Tjärns Tanja. Harspillning på en berghäll avslöjar att det finns hare i närheten och Tanja jobbar intensivt för att få upp haren på benen. Hennes skicklighet har också gett henne en plats vid SM för små drivande hundar hösten 2005.´

Väderleksrapporten lovade bättre väder frampå dagen och till slut hittade vi ett bergsparti med förhållandevis mycket harspillning. Tanja markerade också slag och efter en halvtimme kom det första väckskallet. Ägaren Stefan Ohlsson, Lur, ser hoppfull ut.
Efter ytterligare en halvtimme ökade väckningen förhoppningsfullt, samtidigt som vädret blev bättre och bättre.
Precis då solen bröt igenom molntäcket kom upptaget. Ett upptag som verkligen talade om att Tanja sett haren. En svenskhare skymtade förbi över en berghäll som en oljad blixt.
Det var en stor hare och han började bukta redan halvannan kilometer bort. Drevet gick ett par varv i en ravin. När vi kom dit drog skallet inte oväntat i väg mot upptagsplatsen där vi förstås borde varit kvar.
Drevet passerar upptaget, går ut i en större bukt, svänger mot upptaget där det blir tvärtyst. Vi har nu nästan 40 minuters drevtid och haren bör vara uppvärmd och avge lite mer vittring nu.

Pejl

Stefan tar hjälp av pejlen och vi finner Tanja jobbande på tappten. Hon ringar stort till en början. Då och då kommer ett och annat lovande väckskall.
Plötsligt minskar hon tempot och gör en rejäl dammsugning med fladdrande läppar. Gång efter gång återkommer hon till samma vackert ljungbeklädda kulle. Då händer det vi väntat på, haren går upp framför Tanja!
Oj, vad det låter. Ett symaskinsliknande påstick. Åter såg hon haren som legat mitt ute i ljungen och tryckt. Nu ligger hon nära och jag saknar det mer karaktäristiska beagleylandet. I stället påminner Tanjas skall mer om en tätskallig drevertik. Då drevet lugnat ner sig gör jag en skallräkning och hon ligger på strax över 110 skall per minut.
– Hon är faktiskt ännu tätare i skallet när hon driver rådjur, berättar Stefan.

Ärlig hundStefan Ohlsson blir sällan besviken på Hoppe-Tjärns Tanja.

Drevet buktar bra. Då och då har Tanja kortare, inte noterbara, tappter. Hon verkar vara väldigt ärlig. Vi räknar ihop drevtiden. Stefan fasar över att klockan som alltid går lika sakta mellan 55 och 60 minuter, vilket är kravet för ett andrapris på drevprov för beagle.
Efter 75 minuters drev blir det tappt. Att det kan bli så tyst i skogen? Hon jobbar och försöker. Äntligen några väckskall som tänder hoppet. Hon låter förbannad, samtidigt som hon ringar och ringar och ringar…
Det verkar hopplöst. Solen skiner, värmen stiger och hon får en timme på sig men det blir inget mer drev. Vi avbryter och Tanja kopplas och hon följer motvilligt med till bilen.

Uppfödare

De som har fött upp denna duktiga och högt drevprovsmeriterade beagletik är Berit och Enar Strand från Strömstad. Tanja har som far den omeriterade beaglehanen Koppargruvans Abbe. Att han valdes som täckhund beror på att han var en mycket bra jakthund. Som mor har hon jaktprovschampion Bjärbornas Filippa. Tittar man bakåt i stamtavlan är det mycket välmeriterat och morfar är dubbelchampionhanen Hoppe-Tjärns Filip som tidigare på sin ålders höst varit månadens hund i denna tidning.
Stefan hade tidigare endast haft korsningshundar modell drever-stövare-tax. Att det skulle bli en beagle beslutades efter en tuff förhandling med sambon Ischa som absolut ville ha en labrador, medan Stefan ville ha en renrasig drivande hund. Dessa önskemål är nu förenade i Tanja, som uppträder som en labrador hemma, och har en matte och husse som är helt beaglefrälsta.

Egenskaper

Av resultaten på jaktproven framgår att tiken förhållandevis lätt blev jaktprovschampion. Hon är injagad på hare, men första gången hon drev på riktigt var hon fem månader och då drev hon rådjur. Jaktprovsprotokollen visar att hon då och då har fått riktigt höga egenskapspoäng. Och hennes bästa moment verkar vara sök, skallets hörbarhet och nyansering. Med nyansering avses hur ”berättande” skallet är och hur lätt det går att avgöra på skallets intensitet hur stort avståndet är mellan drevdjur och hund. Hon har dessutom alltid höga poäng i samarbete.

Utställning

Exteriört är hon en god andrapristagare. Såg att jag själv dömt henne på utställning och vad som fattas är den rätta karaktäristiska rundade beagleläppen. Dessutom är hon alldeles för stolt över sin svans, vilket hon kan vara med all rätt. Bruksdelarna i form av ben och tassar är utmärkta. Hon har två tvåor i jaktklass på svenska utställningar och en tvåa i Norge i öppna klassen. Vid vårt jakttillfälle var hon alldeles för tjock. Ändå hade hon precis en vecka före varit uppe i Värmland och jagat ihop 83 minuter på hare på drevprov. Det fattades med andra ord endast sju minuter till ett förstapris.
Ett par veckor efter att Jaktjournalen var ute med Tanja deltog hon i SM för små drivande hundar. Hon gjorde en mycket fin insats, blev bästa beagle och tog en hedrande femteplacering i konkurrens med landets bästa hundar. Läs mer om Tanjas insats på sidan 44.

SJCH Hoppe-Tjärns Tanja S52907/2001Hit kom Tanja gång efter gång. Haren satt bara 20 meter bort.
Efter: Koppargruvans Abbe S43826/96
Undan: SJCH Bärbornas Filippa S32289/93
Ägare: Stefan Ohlsson, Lur
Uppfödare: Berit och Enar Strand, Strömstad

DREVPROV:

2003-01-28 Värml-Dal Hallsten Burman 50 1 rå, 2 rå, D-cert
2004-01-27 Värml-Dal Karl Blom 48 1 rå, 2 hare, D-cert
2004-10-02 Värml-Dal Per-Anders Olsson 37 0:a (36 min hare)
2005-01-21 Värml-Dal Jarl Berglund 49 1 hare, 3 hare, D-cert
2005-01-30 Värml-Dal Jan Johansson 41 3 rå
2005-02-12 Värml-Dal Jan Johansson 49 1 hare
2005-10-02 Värml-Dal Per-Anders Olsson 46 2 hare (83 min)

UTSTÄLLNING:

2002-08-18 Vårgårda C-C Gustafsson 1 junkl, 3 junkk
2003-05-25 Morokulien Catharina Linde-Forsberg 2 jkl
2003-08-16 Vårgårda Bo Wallin 2 jklInformation om beaglar hittar du på deras hemsida www.sblk.a.se/
och tävlingsresultat hittar du lättast på Svenska Kennelklubbens hemsida www.skk.se där du söker under ”SKK HUNDDATA”.
Text och foto: Bo Wallin
Jaktjournalen mars 2004

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser