Hoppas skjuta 500 kaniner i år

Kalmar (JJ) Vildkaninerna förstör bland annat marken vid Kalmar slott. Nu är planen för kommunens skyddsjägare att 500 kaniner ska skjutas i år.

24 Kalmar rapporterar att kaninerna rör sig i de centrala delarna av staden och att deras närvaro blivit ett problem. Skyddsjägarna jobbar med saken.

– Vi gör det för att hålla nere populationen på en sådan nivå så att olägenheter och skador inte uppstår. Många klagomål inkommer varför insatserna till största del måste inriktas på vissa ”problemområden”, säger Kenneth Emricsson, kommunal jaktsamordnare, till 24 Kalmar.

500 är målet att skjuta i år. Men det kan bli fler – förra året fälldes 1 500 förvildade kaniner och ännu är problemet inte löst.
Jägarna jagar med kaliber 22 och ljuddämpare. Dessutom meddelas polisen när jägarna är ute.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser