Hona med fem ungar – ”Mycket ovanligt!”

Två ungar och någon enstaka gång tre ungar. Det är vad vi brukar se när det kommer till björnhonors reproduktion. Men nu har en björnhona med fem ungar konstaterats i Karasjok i Nordnorge.

Arkivfoto: Gettyimages

– Detta är mycket ovanligt, säger Paul E. Aspholm, forskare på Norsk institutt for bioøkonomi i ett pressmeddelande.

Honan som går under beteckningen F157 har observerats över 30 gånger i Karasjok kommun sedan hon uppdagades 2005.

I en så kallad familjeanalys av DNA har det nu visat sig att honan med stor sannolikhet är mor till fem björnungar. Det samlades in spillningsprov från en liggplats där F157 observerats. Under 2019 genomfördes en insamling av hårprov och analyser från både spillning och hårprover indikerar på att honan går med fem ungar.

– En björnkull består vanligtvis av en till fyra ungar. Det är inte påvisat om de fem björnungarna tillhör samma årskull men det är mycket ovanligt att ungar från två olika kullar går ihop, säger Paul E. Aspholm.

Han får medhåll av björnforskaren Jon Swenson från Skandinaviska björnprojektet och Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

– Det är mest rimligt i det här fallet att det rör sig om fem ungar i en och samma kull. Detta är väldigt ovanligt hos brunbjörnar och är tidigare endast påvisat med säkerhet en gång – i ryska karelen. Ofta har kullar med fyra ungar två olika fäder, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼