Holmseryds Norris – Västsibirisk jaktmaskin

Nämner man rasen Västsibirisk laika är det många som rynkar på näsan. Heter man Holmseryds Norris behöver man dock inte skämmas för sig. Vid 17 månaders ålder hade hunden säkrat första förstapriset på älg och sedan var det en spikrak väg fram till jaktchampionatet.

Cirkeln är sluten. Roger klappar om Brenneke efter en mycket spännande jakt.

Roger Ericsson från Unnaryd är, om man får beskriva det milt, en jaktidiot. Hemma på väggen hänger det troféer från hela världen. I unga år var det stövarjakten och jakten över stående fågelhund som upptog all tid.

Det var först i slutet av 90-talet, när vildsvinen började etablera sig, som tanken om en spets föddes.
– Min gamla vorsteh åkte på så mycket stryk av grisarna. Det blev inte längre hållbart att jaga med honom, berättar Roger.
Laikorna började samtidigt breda ut sig över södra Sverige och visa sig vara väldigt dugliga till vildsvinsjakt, i och med deras rörlighet, återgång och mod.

Svårt att få tag i valp

När väl Roger bestämde sig för en laika satte han upp sig på flera kullar. Problemet var bara att det var så svårt att få tag i en valp.
– Det var fullbokat överallt och det var först när en kompis tipsade mig om att Jaktdorens kennel hade en hanvalp kvar som jag fick chansen, berättar Roger.
Med hunden från Jaktdorens kennel fick Roger stora framgångar i skogen och sköt många vildsvin, men till proven räckte han inte riktigt till och han var aningen skarp på vildsvinen.
När det var dags för en till laika var Roger mycket noga med att det skulle vara efter meriterade föräldrar. Han studerade parningar och stamtavlor noga.
– Vid det här laget hade jag fått träffa många jägare som kunde gå i god för att jag jagade mycket, säger Roger och fortsätter:
– På så sätt var det mycket lättare att få köpa valp och mitt krav var enkelt. Jag skulle ha den första hanvalpen som kom ur tiken, det kravet har jag alltid!

Holmseryds Norris.

Holmseryds Norris

Roger kom i kontakt med Ola Roupe, Skeppshult, och hans duktiga tik Sure-Fires DK-Lira. Lira var champion på vildsvin. Roger var inte sen att sätta upp sig på en valp. När Norris eller Brenneke som han också kallas, kom hem till Unnaryd blev han tidigt präglad på både älg och vildsvin.
Brenneke startade sin jaktliga karriär tidigt och första vildsvinet sköts på ståndskall när han bara var sju månader gammal.
– Jag jagade faktiskt in Brenneke ihop med min äldre laika Slugg, jag gör alltid det under unghundens första säsong. På så sätt lär sig valpen vad den ska jaga, berättar Roger.

Jaktprov

Brenneke gick under sin första säsong på två jaktprov, ett älgprov och ett vildsvinsprov. På älgprovet gick det galant och Brenneke fixade sitt förstapris lätt. Men på vildsvinsprovet var det svårare, vilket det ofta är då vildsvinen inte alltid är så ståndbenägna som en älg är.
Brenneke hade i slutet av dagen skällt ihop ett andrapris, en stark prestation av en unghund. Säsongen efter tog Roger och Brenneke ytterligare två ettor på älg och ett godkänt älgspår, och kunde titulera sig svensk löshundschampion på älg.

Roger Ericsson.

Skyddsväst – val av vilt

Roger använder en skyddsväst på Brenneke av märket Tuskproof. Förrutom att västen skyddar så har Roger lärt Brenneke att jaga med den.
– Det slår nästan aldrig fel, har jag västen på så jagar han vildsvin, har jag inte västen på jagar han älg, men nu när han är färdig champion på älg ska jag enbart försöka styra in honom på vildsvin så han struntar i älgarna, berättar Roger.

Vacker hund

En spetshund som används till både älg och vildsvin måste vara rastypisk, detta är även en förusättning för att få användas i aveln. Att Brenneke är en mycket vacker hund behöver man inte orda om. Han har startat på sex utställningar och har erhållit excellent med CK fem av gångerna, varav bäst i ras fyra av gångerna!
– Jag får medge att jag inte har varit mycket för att springa på utställningar, men det var riktigt roligt att både vinna rosetter och träffa trevligt folk, säger Roger och skrattar.

Avkommor

Med en sådan gedigen meritlista har Brenneke använts i aveln två gånger. Reglerna för västlaikorna är att de får gå i avel två gånger, sedan ska kullarna utvärderas. Roger fick mängder av förfrågningar från intresserade tikägare. Han valde ut de två bästa tikarna och sparade själv en hanvalp ur den ena kullen.
– Tanken med valpen är att han bara ska få jaga vildsvin och hittills har han fungerat riktigt bra. Jag har faktiskt redan skjutit ett par grisar på stånd för honom, avslutar Roger.

3 bästa egenskaperna:

1. Förmågan att ställa vilt.
2. Förföljandet.
3. Söket.

SE J(LÖ)CH SEUCH Holmseryds Norris, SE41104/2013.

Undan: SE J(VLÖ)CH Sure-Fires DK-Lira, S20523/2005.
Efter: J Sure-Fires RT-Valur, S26893/2008.
Uppfödare: Ola Roupe, Skeppshult.
Ägare: Roger Ericsson, Unnaryd.

Utställning:

2014:

09/28 SSÄK, Göran Hallberger – Excellent, CK.

2015:

05/10 VSÄK, Lennart Holmsten – Excellent, CK, Cert, BIR.
05/23 SSÄK, Erna-Britt Nordin – Excellent, CK, Cert, BIR.
08/08 DÄK, Lennart Holmsten – Very Good.

2016:

02/14 SSÄK, Liz-Beth C Liljeqvist – Excellent, CK, BIR.
08/13 DÄK, Kerstin Henriksson – Excellent, CK, 2BH.

 

Jaktprov (Älg):

2014:

12/19 SSÄK, Per-Ola Andersson – 71,5 poäng, 1:a pris.

2015:

11/09 SSÄK, Bo Torstensson – 78,5 poäng, 1:a pris.
11/13 SSÄK, Per-Ola Andersson – 66,5 poäng, 2:a pris.

2016:

01/25 SSÄK, Per-Ola Andersson – 79 poäng, 1:a pris.
02/06 SSÄK, Godkänt Spårprov – 36 poäng –  Godkänt jakt- och utställningschampionat. SEJ(LÖ)CH SEUCH

 

Jaktprov (Vildsvin):

2015:

01/22 SÄK, Bo Torstensson – 62 poäng, 2:a pris.
12/04 SÄK, Conny Jakobsson – 8 poäng, 0 pris.

2016:

01/28 SÄK, Bo Torstensson – 52 poäng, 3:e pris.

2017:

01/20 SÄK, Erik Starberg – 23 poäng, 0 pris.
01/23 SÄK, Anders Henriksson – 43,5 poäng, 0 pris.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼