Höll vildsvinskultingar i hästboxar!

En man utanför Hässleholm har polisanmälts sedan han fångat och hållit fem vildsvinskultingar i två hästboxar.

Kultingarna var så stressade och aggressiva att de fick avlivas.
– De flesta jägare följer lagar och förordningar. Djuren är inte anpassade att vara instängda. De mår mycket dåligt av det här, säger Nils Carlsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, till Sveriges Radio.

Länsstyrelsen gjorde tillsammans med polisen en inspektion på en fastighet i Hässleholms kommun. Där hittade de sammanlagt fem vildsvinskultingar i två ihopsnickrade hästboxar.

Djuren var mycket stressade och agerade väldigt aggressivt. De mådde inte bra av att vara i fångenskap. En veterinär beslutade att djuren skulle avlivas omgående.

Man vet inte riktigt vet varför mannen ville hålla vilda djur i fångenskap. Mannen har dock förklarat att det finns problem med vildsvin i området. Händelsen är polisanmäld och mannen kan ha gjort sig skyldig till fler olika brott, bland annat brott mot djurskyddslagen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Nils Carlsson.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser