Högsta instans tar inte upp nekad vargjakt på Molstaberg

Fallet med nekad skyddsjakt på varg på Molstabergs gård har nått vägs ände i de svenska förvaltningsdomstolarna. Högsta förvaltningsdomstolen medger inte prövningstillstånd.

Varg dödade 65 får i början av maj 2018 på Molstabergs gård. Länsstyrelsen sa nej till skyddsjakt och det beslutet står sig. Arkivbild: Per Jonsson

ATL skriver bakom betalvägg om de vargattacker som drabbat Molstabergs gård sydväst om Södertälje.

Bakgrunden är att mer än 150 får dödats i 13 vargattacker – de två senaste i början av maj 2018 då cirka 65 får fick sätta livet till.

Länsstyrelsen avslog ansökningen om skyddsjakt och Förvaltningsrätten fann att det var rätt beslut. Kammarrätten meddelade inte prövningstillstånd.

Motiveringen från länsstyrelsen var att gårdens ägare inte gjort tillräckligt för att skydda fåren i hagarna.

Beredda gå till EU-domstolen

Molstaberg har varit en Sveriges största fårgårdar. Men sedan länsstyrelsen nekade skyddsjakt har ägarna lagt ned lammproduktionen.

Nu meddelas att inte heller Högsta förvaltningsrätten ger prövningstillstånd.

– I förlängningen är vi beredda att ta det här ända till EU-domstolen. Det är en orimlig situation om enskilda företag ska tvingas betala enorma belopp för att bygga tusentals mil rovdjursstängsel, sa Carl Aschan, juridiskt ombud för Molstaberg, tidigare till ATL

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼