Högklassig hagelanläggning bygger ut

Getinge (JJ) Susegårdens skjutskola hade i helgen nypremiär för anläggningen och passade på att introducera flera nya stationer. Sveriges största skjutskola siktar framåt.

Det går undan på Flushen. Men som tur är finns laddare på plats. Foto: Per Jonson

Susegårdens skjutskola startades 1989 men har i nuvarande regi funnits sedan 2010. Bakom anläggning står paret Giles och Beatrice Culley samt Olof Olofsson. Till sin hjälp har de ett tiotal frilansande instruktörer och mentorn Willie Cole, kanske en av världens mest erfarna skytteinstruktörer.

I helgen var det fullt hus med invigning av anläggningens nya stationer. Den som kommer till Susegården nu kan välja mellan 80 olika kastmaskiner fördelade på 20 olika stationer.

– Vi satte oss och tänkte igenom vad vi saknade och hur vi kunde göra anläggningen smartare. Det fanns egentligen inget klart mål. Men nu har vi helt nya områden. Vi har ett tydligt centrum och stationerna är mer avgränsade. Det blir mer effektivt under högsäsongen, säger Olof Olofsson.

En av de mer spektakulära nya stationerna är den så kallade flushen. Det är en station lämpad för två skyttar och består av grouse shooting.

– Ett större antal duvor kastas i en strid ström från olika håll, med upp till fem duvor samtidigt. Det är så nära jakt man kan komma. Och med sina överraskningsmoment är det bra träning för stresshantering.

Enligt Olof Olofsson kan en grupp skyttar med varierande erfarenhet, alla känna att de får ut något av träningen på Susegården. Varje station innehåller en duva som alla kan klara av, men också en duva som kräver relativt hög skyttekompetens.

– Vi märker hur intresset för skytte växer. Det verkar som fler faktiskt tar sitt skytte mer på allvar. Och det är ju lite vårt ansvar också, att se till att jägarens skytte hålls fräscht. Jag tror det är viktigt att man som skytt inte ställer för höga krav på sig. Vår uppgift är att mentalt peppa skyttarna samt hjälpa dem med tekniken.

Gänget från Susegården samlat. Från vänster: Intruktörerna Willey Cole, Truls Helgesson och Elisabeth Rosendahl Westermann samt Olof Olofsson och Giles Culley.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser