Hög prestanda från Tyska Sauer

sauer.gifJaktvapen från Tyska Sauer förknippas ofta med studsare med mer eller mindre finurliga tekniska lösningar. Denna månad har vi granskat Sauers nya brytvapen med modellbeteckning 97 Luxus tillverkat av Tyska Blaser. Det skulle visa sig att detta brytvapen imponerade på flera punkter.

Sauer har legat långt fram i arbetet att utveckla nya jaktvapen. Studsarmodellerna 90 och 200 har tekniska lösningar som inte tidigare har funnits på serietillverkade vapen. 90 modellen med tre ”lösa” låsklackar längst bak på slutstycket är i våra ögon inte någon av de mest lyckade lösningar på en jaktstudsare som vi sett. Modellerna marknadsfördes även under namnet Carl Gustaf 3000 samt Carl Gustaf 4000. Sauer tillverkar även Svenska frivilliga skytterörelsens gevär baserad på 200 modellens låda där slutstycket låser direkt i pipan. Månadens testvapen tillverkas av Tyska Blaser med Sauers logo på lådan.

Brytvapen

Testvapnet levererades i en rymlig koffert med plats för tre olika pipset. Våran koffert innehöll ett kombiset i 12/70 – 7×57 R samt ett dubbelstudsarset i 7×65 R. Vid första anblicken var vi ganska säkra på att vi fått två olika kombipipor eftersom dubbelstudsarpiporna är förvillande lika ett hagel/kula dito. Vid närmare granskning visar det sig att här har vi den första tekniska finessen. Den övre av dubbelstudsarens pipor är omsluten av en mantel som liknar en hagelpipa. Vitsen med detta arrangemang är att det i mynningen finns två små insexskruvar med vilka man reglerar pipornas samskjutning. Piporna förefaller ändå vara lödda med en traditionell spång men även detta är en synvilla. Spången är av gummi och med denna finess undviker man det mesta av de problem som brukar uppstå när ett vapen av denna typ blir varmt.

Reglering

På dubbelstudsare av traditionell typ med lödda pipor kan det innebära en hel del arbete av en duktig vapensmed innan piporna samskjuter någorlunda tillfredställande. Dubbelstudsare med lödda pipor samskjuter oftast endast med den ammunition som de är reglerade för. Om man vill byta till annan ammunition blir det oftast ytterligare kostsamma besök hos vapensmeden. På Sauer 97 torde den som har lite vana av vapen själv kunna se till att man träffar en snusdosa på 100 m med båda piporna utan några stora svårigheter. Detta gör denna dubbelstudsare mer anpassningsbar än de mer traditionella modellerna. Kombipipsetet är av mera traditionell typ men även det med den flexibla gummispången. Sauer har valt den numer vanliga metoden att manuellt spänna upp mekanismen med en stor tangent som är placerad på kolvhalsen. Denna lösning återfinns på bland andra Krieghof, Merkel med flera. Denna typ av uppspänning av mekanismen är mycket säker och risken för vådaskott när mekanismen är avspänd får nog betraktas som mycket liten. En annan fördel med denna typ av mekanism är att det blir en enklare konstruktion med relativt få rörliga delar.

Nytänkande

När man granskar mekanismen närmare finner man även här lite udda lösningar. På de flesta brytvapen finner man en hane som liknar en revolverhane. Detta innebär att hanen sitter infäst i botten av mekanismen och färdas i en halvcirkelformad rörelse mot slagstiftet med hjälp av en spiral eller bladfjäder. På Sauer 97 liknar hanarna mer ett slagstift på en traditionell studsarmekanism. Andtändningen av patronen sker dock på vanligt vis med hjälp av ett separat slagstift skiljt från hanen. Det är dock tämligen tvära vinklar på slagstiften i förhållande till patronernas bakplan. Detta kan ställa till bekymmer på en kulpatron där tändhatten är konstruerad för att träffas centrerat och i rät vinkel. På Sauer 97 har det dock lagts ner tid och möda för att detta skall fungera och anslagen på båda piporna är centrerade och fina.

Aluminium

Hela lådan är tillverkad i lättmetall utom där patronernas bakplan vilar. Detta område är förstärkt med en infälld stålplatta. Detta gör lådan mycket lätt och motståndskraftig mot väder och vind. Låsningen av mekanismen sker med en regel under piporna. Hela lådan och dess innanmäte är väl bearbetat. Mekanismen är snygg och alla delar andas kvalitet och precision. Här kan vi även konstatera att plasten har gjort sitt intrång även i mekanismens inre. Styrningarna för hanarna och plattan som håller slagstiften på plats är tillverkade av någon sorts plastmaterial. Även varbygeln är tillverkad av plast. Trycket är av mycket hög klass på båda piporna. Tryckets hårdhet regleras med ett ”paket” bladfjädrar med olika tjocklek. Att ändra vikten på trycket är nog inget för den vanlige jägaren då det är lite svårt att komma åt när man ska lossa skruven för ”fjäderpaketet”. Trycket på testvapnet var dock så bra att vi inte fann någon anledning att utforska denna möjlighet.

Extremt kolvträ

Träbiten på testvapnet fick det att vattnas i munnen på vapentestarna. Den utsökt ådrade valnöten på denna Sauer 97 Luxus är en allt ovanligare syn på dagens vapen även i de högre prisklasserna. Stockmakarna har lagt ner en hel del energi på ytfinish och det var näst intill omöjligt att hitta några slipmärken på kolven. Porfyllningen var dock i stort sett obefintlig och den redan oemotståndligt vackra kolven hade blivit ännu mer spektakulär med en noggrann porfyllning. Vi måste till våran stora sorg konstatera att Sauer 97 Luxus här har ett svårslaget bottenrekord när det gäller bakkappor av plast. Den ca. 5 mm tjocka plastremsan som avslutar kolven hör inte hemma på en bössa i denna klass. Vi återkommer till dessa plastbakkappor med en druckens envishet och det känns allt besvärligare för varje gång att anmärka på detta fenomen. Vi har dock svårt att godta dessa undermåliga bakkappor på i övrigt välbyggda vapen i 20 000 kronors klassen.

Passning

Nätskärningen som är av skottisk typ är en smula slarvigt utförd och inte helt färdig på många ställen. Kolvens utformning är mycket tysk med svällande utsirat kindstöd och svinrygg. Passningen mellan kolven och mekanismen är bra men när man granskar framstockens skarv mot lådan finns det en del att önska. Här finner man en hel del verktygsmärken på och det ser allmänt slarvigt ut. Detta förefaller lite märkligt då alla andra ställen på framstocken som angränsar mot pipor eller snäpplåset har perfekt passning. Kolven är fäst mot lådan med en längsgående bult. En ca 20 mm tjock stålpelare sitter monterad i kolven för stockbulten. Detta liknar mycket en pelarbäddning på en vanlig studsare. Att detta skulle påverka vapnets precision i någon större utsträckning har vi svårt att se. Det kan dock ställa till med ett annat bekymmer. Kolven är rejält urholkad runt mekanismen och det i kombination med att det är borrat ett 20 mm hål igenom kolvhalsen torde nog göra kolven en aning bräcklig. Att något skulle hända när vapnet avfyras är ingen risk men om olyckan är framme och man ramlar på kolven tål den nog inte mycket innan den går av.

Häpnadsväckande precision

Provskjutningarna inleddes med kombipipan i 7x57R. Vi provade några handladdade patroner eftersom förrådet med fabriksladdad ammunition i 7×57 R för tillfället sinat. Det visade sig snabbt att bössan sköt mycket bra med flera olika kulsorter, den bästa treskottsträffbilden 23,5 mm uppnåddes med Nosler Ballistic Tip 150 grains framför 45 grains N-160 krut. Kombipipsetet sköt snällt treskottsgrupper runt och under 30 mm om man startade med kalla pipor. Om vi fortsatte att skjuta flera treskottsgrupper efter varann märktes det att träffbilderna sakta men säkert strävade uppåt i takt med att värmen steg. När det var dags att testa dubbelstudsar piporna i 7×65 R kom den stora överraskningen. I instruktionsboken uppgavs det att piporna var reglerade med RWS 9,7 grams TIG patroner. Vid en koll i ammunitionsförrådet visade det sig att det fanns 6 st. RWS patroner av samma typ. Vi sköt dessa sex patroner i ett svep utan att låta piporna kallna och resultatet får nog betraktas som enastående, 29 mm på 100 meter. Detta är betydligt mer än vad man kan begära av en dubbelstudsare i frågan om precision.

Hagel

Hagelpipan på kombisetet har fast borrning och gav bra och väl täckande svärmar med US 5 hagel. Eftersom det inte går att påverka borrningen blir det till att prova sig fram bland olika hagelpatroner och hagelvikter för att uppnå bra täckning med de hagelstorlekar som önskas. Kombipipsetet har utmärkta öppna riktmedel bestående av ett rejält stolpkorn med matchande U skåra. Om man granskar dubbelstudsarpipornas öppna riktmedel finner man ett klassiskt Afrikasikte. Det vill säga ett pärlkorn med tillhörande V skåra, klassiskt så det förslår men det är i alla fall för oss svårt att hantera på längre håll. Sauer har dock ett utmärkt snabbfäste för kikarsikten som medger att pipans potential kan utnyttjas på längre avstånd. Snabbfästet monteras i uttag i pipornas bakre del och var under våra testskjutningar helt skottfast och behöll träffläget efter av och på montering.

Till sist

Det finns få genvägar att ta om man vill skaffa sig en välskjutande kombibössa, priset är ofta en avgörande faktor för vad du får. Sauer 97 Luxus är utan tvekan en dyr bössa men man får mycket bössa för pengarna. Standard modellen utan gravyr och med lite mer ordinärt kolvträ är endast några få tusenlappar billigare. Vi har svårt att hitta några allvarligare anmärkningar på denna månads testbössa. Sauer 97 Luxus klarar de punkter som brukar vara kritiska på ett kombinations vapen, precision och trycke, med glans. Hade kolven försetts med en gummibakkappa och inpassningen mellan framstock och lådan varit lite noggrannare hade det varit svårt att hitta något att klaga på. Om man gillar eller inte gillar den djupa reliefgravyren med jaktmotiv eller den tyska designen på kolven är dock upp till var och en att avgöra.

Fakta

Modell: Sauer 97 Luxus
Kaliber: 12/70-7×57 R (extra pipset 2 x 7×65 R)
Längd: Med kombiset 102 cm
Vikt: Med kombipipor 2,9 kg, dubbelstudsarpipor 3,35 kg
Piplängd: Kombiset 60 cm, dubbelstudsarset 56 cm
Kikarfäste: Snabbfäste 2995:-
Trycke: Dubbeltryck
Säkring: Separat spänntangent för mekanismen
Pris: Ca 24 900:-Övrigt: Extra pipset i 2 x 7x65R 18 400:-
Generalagent: Normark Scandinavia
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
ANNONS ▼