Hög överlevnad på utsatta fjällgäss

Arjeplog (JJ) I somras sattes 54 fjällgäss ut i Arjeplogsfjällen. Fem var försedda med sändare. Projektledare Niklas Liljebäck på Jägareförbundet är nöjd med mycket, bland annat överlevnaden.

Av de 54 märkta fjällgässen har 70 procent rapporterats under flytten.
– Det tyder på en hög överlevnad, säger Niklas Liljebäck, till tidningen Norran.

Förhoppningen om att gässen ska övervintra i Holland har hittills kommit på skam. Bara fyra har rapporterats synliga i Holland. Två av de fem sändarförsedda fjällgässen anlände till ett område utanför Bremen i Tyskland.

Försök att hitta dessa har gjorts av fågelskådare, men det är lite svårt, det finns nämligen 15 000 bläsgäss i samma område.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser