Hjortjakt i Alingsås

Alingsås (JJ) Dovhjortarna i Bolltorp och Rödene orsakar betydande skada i trädgårdarna. Nu har kommunledningen i Alingsås beslutat att dovhjortarna ska jagas.

Fram till den 28 februari får jakt på dovhjortar bedrivas. Det innebär att kommunjägarorganisationen, som har fått i uppdrag av kommunen att jaga i Bolltorp och Rödene i Alingsås, har drygt två veckor på sig att försöka minska antalet dovhjortar.

Kommunen vädjar även till fastighetsägare och andra jakträttsinnehavare att öka jakten på dovhjort på åker- och ängsmarker i området.

– Det är flera djur som kommer i flockar och skövlar trädgårdar. Vi har fått in klagomål och det är många periodvis, säger Patrick Grotenius, exploateringsingenjör på kommunen.

Att det är ett begränsat område som kommunen får skjuta på, då resten av marken tillhör privata fastighetsägare, försvårar uppgiften ytterligare. Men enligt Christer Pettersson, expert på bland annat dovhjort på Naturvårdsverket, finns det en bestämmelse som gör att länsstyrelsen kan gå in och besluta på myndighets initiativ att gå in och bedriva jakt i ett område.

Det var ett par år sedan den användes, men man har faktiskt använt den på bland annat dovhjort i Skåne. Men det är inget man bara gör utan det måste finnas skäl och beslut som länsstyrelsen prövar, säger Pettersson till Alingsås Tidning.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser