Hjälp viltet i djupsnön | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 veckor sedan
Det ser ut att bli rejält med snö på många håll i norr. Då är det viktigt att tänka på de vilda djuren som kan få svårt att hitta mat när snödjupet blir för stort. Arkivfoto: Per Jonson
Hjälp viltet i djupsnön
Inte för sent att börja med stödutfodring

Snön har vräkt ner på många håll i norra Sverige. Det rapporteras om en meter nysnö i Strömsund i Jämtland och i Västernorrland är det snökaos. Många vilda djur får svårt att hitta föda när snödjupet blir för stort. Stödutfodring är därför en viktig viltvårdsinsats.

Vi kommer ihåg vintern 2018 när när lokala nyhetsmedier i norr rapporterade om älgar som intog hästhagarna i jakt på föda. Nu verkar det som om vi är på väg mot liknande snöförhållanden på flera platser i Norrland. Aftonbladet beskriver hur klass-3 varning utlyst i Ångermanland och i Strömsund rapporteras om närmare metern snö de senaste dagarna.

Hjortdjur som rådjur, kronvilt och älg kan få svårt att hitta mat och framför allt röra sig när snödjupet blir för stort. Att stödutfodra vilt är därför en god idé. Har du vall på din jaktmark kan du ploga upp vägar på den så viltet kommer åt gräset.

Har du aspar på jaktmarken kan du med fördel fälla en eller flera. Efterhand kan du kapa ner kronan så grenar med ognagd bark blir tillgänglig. Aspen är begärlig både för hjortdjur och harar.

Ensilage, hö, spannmålskross och pellets är andra bra alternativ. Tänk på att det är viktigt att fortsätta med stödutfodringen när du väl börjat.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!