Hittade sin hund skjuten

Renhagen (JJ) När Jokke Suorra, Renhagen, upptäckte att hans nioåriga karelska björnhundstik, Tjorven hade smitit började han leta. Till sist hittade han Tjorven död. Skjuten i huvudet och nedgrävd i snön.

Händelsen inträffade 1 maj i Renhagen, en by som ligger längs vägen västerut mot Ritsem.

– När jag kom hem var hunden borta, jag letade den hela dagen, jag förstod nästan vad det var jag skulle hitta. Jag såg att hon dragit efter renar ute på sjön.

På själva platsen där han fann sin hund och kunde av spåren se att Tjorven sprungit mot en skoter och blivit skjuten på nära håll, rakt uppifrån.

– Det var världens snälllaste hund. Hon var nio år och lite överviktig. Jag vet inte hur man inte kan lyckas få fast henne.’Händelsen är polisanmäld. Jokke Suorra har gått ut i sociala medier och berättat om det som hänt.

Den här tiden på året är det extra viktigt att hålla sin hund kopplad, enligt jaktlagstiftningen, av hänsyn till djurlivet. Enligt rennäringslagen har renskötare rätt att ta fast en hund som jagar eller attackerar renar, i extrema fall även avliva den. Görs det sistnämnda är renskötaren skyldig att rapportera det till polisen, skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser